ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ*


της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τον έλεγχο της πορείας σχεδιασμού της κομματικής οικοδόμησης, στη βάση των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου, της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά στην εργατική τάξη και το κίνημά της (Μάρτης 2010) και τη Διευρυμένη Ολομέλεια της ΚΕ για την κομματική οικοδόμηση (Ιούλης 2010). Είναι αρκετός χρόνος για να εξετάσουμε πού βρισκόμαστε, μέχρι πού έχουμε προχωρήσει τους στόχους που θέσαμε, τι θετική ή αρνητική πείρα συγκεντρώθηκε.

Στις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΕ που συζητήθηκαν στα όργανα και στις ΚΟΒ, τέθηκε το ζήτημα της κομματικής οικοδόμησης, της ισχυροποίησης του Κόμματος, των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, ως κεντρικό πρόβλημα και όρος για να μπορέσει το Κόμμα να ανταποκριθεί επάξια στο επαναστατικό του καθήκον, να γίνει αυτό που λέμε «Κόμμα παντός καιρού».

Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι μικρή. Αυτό το διάστημα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε επαφή με δεκάδες βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις, κατά περιοχή και κατά κλάδο. Είναι οι χώροι στους οποίους πρέπει να παλέψουμε με επιμονή και σχέδιο για την οικοδόμηση ΚΟΒ και ΟΒ μέσα σε σύντομο διάστημα. Τα καθοδηγητικά όργανα, όλες οι κομματικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τομέα δουλειάς και χρέωση, πρέπει να ανασκουμπωθούν παλεύοντας με συνέπεια σε αυτή την κατεύθυνση. Με χρέωση και άλλων κομματικών δυνάμεων, με ανάλογη διάταξη, όπου χρειάζεται, με συγκεκριμένη και ζωντανή βοήθεια από την ΚΕ και τα άλλα καθοδηγητικά όργανα, με αξιοποίηση οπαδών και με άλλα μέτρα. Πάνω από όλα απαιτείται ολόπλευρη προσήλωση σε αυτό το στόχο, έτσι ώστε να μετρήσουμε χειροπιαστά αποτελέσματα μέχρι το 19ο Συνέδριο.

Αναμφίβολα η κομματική οικοδόμηση και ο συστηματικός έλεγχος της πορείας της αποτελεί μόνιμο καθήκον για ένα επαναστατικό κομμουνιστικό εργατικό κόμμα. Ομως η σημερινή απόφαση αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία, αφού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, δημιουργούνται προϋποθέσεις ανόδου του κινήματος, αλλά και κίνδυνοι προσωρινού πισωγυρίσματος, σε μια περίοδο όπου μπορεί να συνυπάρχει η αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος, η ένταση των αντιθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη και συνολικά την ΕΕ, με την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την προσφυγή στον πόλεμο ανάμεσα στις αστικές τάξεις και διάφορα μπλοκ δυνάμεων σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνθήκες κατά τις οποίες εντείνεται η επίθεση του ταξικού αντιπάλου, συνολικά των μηχανισμών καταστολής του αστικού κράτους και της εργοδοσίας ενάντια στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, ενάντια στο Κόμμα.

Το 18ο Συνέδριο τόνιζε: Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν προγραμματισμένη, στοχοπροσηλωμένη, συνδυασμένη ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση: Σε νέους κλάδους και τομείς που εμφανίζουν ανάπτυξη με βάση τη διάρθρωση της οικονομίας του ελληνικού καπιταλισμού. Στις νεότερες ηλικίες που εργάζονται με τις νέες εργασιακές σχέσεις. Στην εξειδίκευση της δράσης μας με βάση τα γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, στην εξειδίκευση στις γυναίκες και στη νεολαία.

Εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο οι όροι και προϋποθέσεις για την κομματική οικοδόμηση, έτσι όπως τους προσδιορίσαμε στη διευρυμένη Ολομέλεια της ΚΕ και στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, όπως είναι: Η μεγάλη σημασία του ιδεολογικού αγώνα, αφομοίωση της στρατηγικής μας, του προγράμματος, της ιδεολογίας, των επεξεργασιών μας και η αξιοποίησή τους από τις κομματικές δυνάμεις για την οικοδόμηση και στρατολογία νέων πρωτοπόρων αγωνιστών. Η ποιότητα των δεσμών με τις εργατικές, λαϊκές μάζες. Η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το Κόμμα και την ΚΝΕ. Ο συνδυασμός της ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής αυτοτέλειας Κόμματος - ΚΝΕ και η δράση μέσα στο κίνημα, χωρίς υποκατάσταση του ενός σε βάρος του άλλου. Η σωστή διάταξη των κομματικών δυνάμεων, των ΚΟΒ, των αχτίδων, των μελών και στελεχών. Το επίπεδο της κομμουνιστικής πειθαρχίας και αυταπάρνησης. Η μεθοδολογία της προετοιμασίας των πρωτοπόρων για τη στρατολογία τους στο Κόμμα και την ΚΝΕ.

1. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Αποδείχτηκε σωστή η απόφασή μας να προηγηθούν οι συνεδριάσεις των Αχτιδικών Επιτροπών, Νομαρχιακών Επιτροπών και Επιτροπών Περιοχών και να εγκρίνουν τις εκθέσεις τους για την πορεία της κομματικής οικοδόμησης, έτσι ώστε να αποκρυσταλλωθεί η πείρα της δράσης τους. Οι εισηγήσεις στα παρακάτω όργανα και η συζήτηση είχαν χαρακτήρα ελέγχου της μέχρι τώρα δουλειάς, έγινε προσπάθεια να γενικευτεί κάποια πείρα, εντοπίστηκαν ορισμένα ζητήματα που πρέπει άμεσα να λύσουμε, να βελτιώσουμε, να διορθώσουμε στην οργανωτική μας πολιτική.

Βοήθησε το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις αυτές έγιναν μέσα σε μια περίοδο έντονης μαζικής και πολιτικής δράσης των οργανώσεων, όπου εκδηλώθηκαν μαζικοί δυναμικοί αγώνες, απεργίες, διαδηλώσεις, συγκροτήθηκαν εκατοντάδες λαϊκές επιτροπές σε πόλεις και χωριά, επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, δραστηριότητες με έντονη αντιπαράθεση με την εργοδοσία, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τα αστικά κόμματα, τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τον οπορτουνισμό. Αναδείχτηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν, κυρίως αρχίζει να κατανοείται ότι βήματα στην οικοδόμηση δεν μπορούν να γίνουν χωρίς σχέδιο για οργάνωση της πάλης, χωρίς σκληρή σύγκρουση με το κεφάλαιο, χωρίς συγκέντρωση δυνάμεων και σταθερό προσανατολισμό.

Σωστά η συζήτηση προσανατολίστηκε στη μελέτη της πείρας από την αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων, κυρίως στις ΚΟ Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερα τονίστηκε η προσπάθεια για τον οργανωτικό προσανατολισμό της διάταξης στη βιομηχανία, σε στρατηγικούς κλάδους της παραγωγής, όπως και ο κοινωνικοταξικός προσανατολισμός των εδαφικών οργανώσεων. Η πρώτη φάση αυτής της προσπάθειας ολοκληρώθηκε με τις Συνδιασκέψεις Περιοχών το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν προβλήματα και αδυναμίες, σοβαρές καθυστερήσεις που υπάρχουν ακόμα σε πολλές Κομματικές Οργανώσεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΑΝ

Εξακολουθεί να κυριαρχεί ως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν είναι εμπεδωμένο και εδραιωμένο στη συνείδηση όλων ότι η στρατηγική αφορά τόσο το πρόγραμμα του Κόμματος, την ιδεολογικοπολιτική του παρέμβαση και θωράκιση, τη μαζική ιδεολογικοπολιτική δράση του μέσα στο εργατικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία, όσο και την κομματική οικοδόμηση, τις αρχές λειτουργίας και συγκρότησής του, την ανάπτυξή του, μέσα από τη συνεχή ανανέωσή του από νέους εργάτες και εργάτριες, από νέους κομμουνιστές και κομμουνίστριες από πλατιά λαϊκά στρώματα. Βέβαια έχουν γίνει κάποια βήματα, υπάρχει πρόοδος στην αφομοίωση της στρατηγικής σημασίας της οικοδόμησης, υπάρχει ένας καλύτερος σχεδιασμός.

Οι εισηγήσεις και η συζήτηση στα όργανα έδιναν εικόνα της κατάστασης στην εργατική τάξη της κάθε περιοχής, των χώρων δουλειάς που αυτή συγκεντρώνεται. Οι συνεδριάσεις βοήθησαν να αποκτηθεί από τα όργανα μια καλύτερη εικόνα της πραγματικής κατάστασης, να γίνει μια καλή αρχή, ώστε να συνειδητοποιηθούν τουλάχιστον οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην οικοδόμηση στους εργατικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, στη βιομηχανία, στις εδαφικές οργανώσεις, μέσα στα λαϊκά στρώματα.

Καθυστερεί όμως και υπολείπεται η εικόνα, η παρακολούθηση και ο σταθερός προσανατολισμός της δράσης σε κλάδους και χώρους με στρατηγική σημασία, τόσο από την άποψη της κρισιμότητας του τομέα που καλύπτουν, όσο και από την άποψη του ειδικού βάρους που έχουν από την άποψη της ευρωστίας τους στην πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εχουν καταγραφεί εκατοντάδες εργοστασιακοί χώροι, άλλοι τόποι δουλειάς σημαντικοί. Δημιουργούνται κάποιοι καλύτεροι όροι δουλειάς και προϋποθέσεις για οικοδόμηση σε σημαντικούς κλάδους.

Οι δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη δεν μπορούν να μετρηθούν εκλογικά, με γενική συμπάθεια και αναγνώριση της πρωτοπόρας δράσης μας, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις τελευταίες πολιτικές δραστηριότητες όλων των οργανώσεων. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αρκεί. Διαμορφώνει το κλίμα, διευκολύνει την επαφή, τη γνωριμία, αλλά μέχρι εκεί. Απαιτούνται άλλες προϋποθέσεις, άλλη δουλειά, ριζική αλλαγή της αντίληψής μας για το πώς συνδυάζονται όλα αυτά με τα ζητήματα της οικοδόμησης. Ισχυροί δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη σημαίνει πρώτ’ απ’ όλα ικανότητα οργάνωσης και διεξαγωγής του ταξικού αγώνα, της ιδεολογικοπολιτικής πάλης για την εξουσία, της αναμέτρησης σε κάθε χώρο δουλειάς, της όξυνσης της ταξικής πάλης.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εάν στο χώρο δουλειάς και πρώτ’ απ’ όλα στη βιομηχανία, στον κλάδο απουσιάζει το επαναστατικό απόσπασμα της εργατικής τάξης, η πολιτική της πρωτοπορία, το ισχυρό Κόμμα. Κι αυτό αφορά συνολικά και το κίνημα, αφού η οργάνωση, η σταθερότητα, η πειθαρχία, η αντοχή θα καταχτούνται στο βαθμό που βάζουν τη σφραγίδα τους οι βιομηχανικοί εργάτες, γενικότερα οι εργάτες που από τη θέση τους στην παραγωγή μπορούν να προσδώσουν τέτοια χαρακτηριστικά. Αφορά όμως και την οργανωτική, ιδεολογικοπολιτική ισχυροποίηση και θωράκιση του ίδιου του Κόμματος, μέσα από τη συστηματική ιδεολογικοπολιτική δουλειά, την ενίσχυση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, την αποφασιστική βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης με εργάτες από όλους τους βιομηχανικούς κλάδους.

Η συζήτηση βοήθησε να γίνει αντιληπτό ότι η δουλειά της κομματικής οικοδόμησης περιλαμβάνει το σύνολο εκείνων των μέτρων που οδηγούν τα πιο πρωτοπόρα εργατικά λαϊκά στοιχεία να ενταχθούν στο ΚΚΕ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα πλάνα και οι στόχοι στρατολογίας είναι καλά δουλεμένοι από τα όργανα και τις ΚΟΒ, αφού εξακολουθεί να υπάρχει σε μαζική έκταση το πρόβλημα του τυπικού αριθμητικού μέρους του πλάνου.

Το πρόβλημα πιο έντονα εντοπίζεται στη δράση και τη συζήτηση των ΚΟ για την οικοδόμηση στην ΚΝΕ, τη βοήθεια στη δημιουργία των προϋποθέσεων καλλιέργειας γόνιμου εδάφους για να μπορεί η νεολαία να στρατολογήσει και να δράσει μαζικά στη νεολαία.

2. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ

Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασης της ΚΕ για συγκρότηση ενιαίας οργάνωσης στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία. Η ύπαρξη ενιαίων καθοδηγητικών οργάνων στις δύο μεγάλες αστικές περιοχές-κέντρα της χώρας έχει συμβάλει σημαντικά στον καλύτερο σχεδιασμό της παρέμβασης των δυνάμεών μας για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Αντίστοιχα θετικά -με πολλές εκκρεμότητες ακόμα- είναι τα μέτρα που πάρθηκαν σε μια σειρά οργανώσεις της χώρας με στόχο να προσανατολιστεί - προσηλωθεί η δουλειά στην εργατική τάξη, στις βιομηχανικές ζώνες, σε σημαντικούς κλάδους, στις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ

Στις δύο μεγάλες οργανώσεις που έγινε ενοποίηση και συνολική ριζική αναδιάταξη δυνάμεων, αντιμετωπίστηκε καλύτερα η προετοιμασία και διεξαγωγή σημαντικών κινητοποιήσεων, απεργιακών αναμετρήσεων, αρχαιρεσιών σε κλάδους, σχεδιάστηκε συνολικά καλύτερα η δουλειά των ΚΟ. Συγκεντρώθηκε και αποτυπώθηκε πιο αντικειμενικά η εικόνα μεγάλων κλάδων. Συνειδητοποιείται καλύτερα το μέγεθος και οι απαιτήσεις της κομματικής δουλειάς. Δε διαχέεται η ευθύνη σε πολλούς κρίκους. Δοκιμάστηκαν όργανα σε συνθήκες πιο περίπλοκες, σε διαδικασίες όχι συνηθισμένες. Ταυτόχρονα και παράλληλα συνδυάστηκαν, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, έντονοι ρυθμοί εσωοργανωτικής λειτουργίας με ποικιλία θεμάτων όπως: διεξαγωγή των Συνδιασκέψεων, συζήτηση του Δοκιμίου Ιστορίας σε δύο φάσεις σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ, ιδεολογικά μαθήματα για το σοσιαλισμό, σημειώματα της ΚΕ για τις εξελίξεις, άλλες αποφάσεις της ΚΕ κλπ.

Την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη πολύμορφη δράση στο κίνημα, με μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις, σε συνθήκες όξυνσης της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης και διαπάλης με «το κίνημα της πλατείας», αντιμετωπίζοντας μια σειρά επιθέσεων και προβοκάτσιας ενάντια στο Κόμμα από διάφορους μηχανισμούς.

Οργανώθηκε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα πολιτικής δουλειάς με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, δόθηκαν δύο μάχες οικονομικής εξόρμησης με επιτυχία και βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη, μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Αυτή η άμεση προσαρμογή των νέων ενιαίων οργανώσεων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργεί το εύφορο έδαφος για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις και αδυναμίες που υπάρχουν, να βάλου-

με σταθερές, γερές προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση του Κόμματος στο χώρο ευθύνης της κάθε Οργάνωσης, πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η νέα κομματική διάταξη, η ενοποίηση και ο προσανατολισμός έχουν βοηθήσει στην καλύτερη συγκρότηση και παρέμβαση των δυνάμεών μας στα εργοστάσια, στις βιομηχανικές ζώνες, στην καλύτερη παρέμβαση σε χώρους δουλειάς, στη συγκρότηση νέων πυρήνων σε μεγάλα εργοστάσια και εργασιακούς χώρους. Συνολικά συνέβαλε στον καλύτερο προσανατολισμό όλων των οργανώσεων στη δουλειά στην εργατική τάξη, στο σχεδιασμό με συγκεκριμένες χρεώσεις για οικοδόμηση.

Επιβεβαιώνεται ότι ήταν ώριμο το βήμα της αναδιάταξης δυνάμεων με βάση τον κλάδο και τον τόπο δουλειάς, σε μεγάλα αστικά κέντρα που αποτελούν χώρους σκληρής ταξικής πάλης και οξυμένης σύγκρουσης με την αστική τάξη. Συνολικά έχει βελτιωθεί ο σχεδιασμός της κλαδικής δουλειάς με βάση τις κατευθύνσεις μας και προχωράει η διάταξη στελεχών και συνολικά των κομματικών δυνάμεων, παίρνοντας υπόψη τα συνδυασμένα κριτήρια που έχουν τεθεί, όπως η συγκέντρωση της εργατικής τάξης, οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Γίνεται προσπάθεια παρέμβασης με βάση τις εξελίξεις, λόγω της όξυνσης και της διάρκειας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Αδύνατος ακόμα παραμένει ο προσανατολισμός και ο έλεγχος για την δουλειά των κλαδικών οργανώσεων σε επίπεδο συνοικίας, πόλης, ο συνδυασμός των κλαδικών καθηκόντων με ένα ευρύτερο φάσμα

προβλημάτων που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης τα βιώνουν πιο οξυμένα όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ενώ η πάλη γι’ αυτά τα προβλήματα αναπτύσσει και εδραιώνει στην πράξη την κοινωνική συμμαχία.

ΟΙ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αυτή η διάταξη και ο προσανατολισμός μπορεί να ενισχύσει και το περιεχόμενο δουλειάς των εδαφικών οργανώσεων, τον προσανατολισμό τους για δουλειά με κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά. Εχει αρχίσει η προσπάθεια να ξεπεραστεί σταδιακά η αμορφία και γενικολογία, να αντιμετωπιστεί η εδραιωμένη κοινοβουλευτική αντίληψη στη δουλειά με τον περίγυρο του Κόμματος, ζήτημα το οποίο αφορά όλες τις οργανώσεις, μια αντίληψη που για δεκαετίες ήταν χαρακτηριστικός τρόπος επικοινωνίας με φίλους του Κόμματος και μάζες στις εδαφικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μετά τις Συνδιασκέψεις, έχει εμπλουτιστεί το σχέδιο δράσης τους, η συμβολή τους στην οργάνωση της πάλης. Παρότι ακόμα είμαστε στην αρχή, έχει εμπλουτιστεί η δράση και με νέες μορφές, αρχίζουν και συζητιούνται, ανοίγονται ζητήματα καλύτερης διείσδυσης και δουλειάς με τις μάζες, γύρω από προβλήματα που καίνε την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Εξακολουθεί να είναι σοβαρό πρόβλημα το πώς κατανοείται η συμμετοχή της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της φτωχής αγροτιάς στην πάλη, στην κοινωνική συμμαχία, ως πρόβλημα και καθοδήγησης και πρακτικής δράσης στο κίνημα. Π.χ. στη συνοικία, κρίκος μαζικής δραστηριότητας και συμμαχίας είναι η λαϊκή επιτροπή που αναδείχτηκε στο έδαφος του αγώνα, αλλά που θα μπορεί να παίζει το ρόλο της στο βαθμό που «αποκτά πόδια», κάτω, στο εργατικό σωματείο, στην εργατική επιτροπή και στις άλλες συσπειρώσεις - συλλόγους της κοινωνικής συμμαχίας.

Ο ηγετικός ρόλος της εργατικής τάξης δεν κατοχυρώνεται με αποφάσεις, αλλά κατακτιέται στην πράξη, με την πρωτοπόρα δράση του σωματείου, της ομάδας των κομμουνιστών συνδικαλιστών εργατών που καταξιώνονται από την πρωτοπόρα τους δράση, τόσο στο χώρο δουλειάς τους όσο και ευρύτερα μέσα στις λαϊκές μάζες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες, στους συνταξιούχους, στους νέους και στις νέες, στους σπουδαστές, μαθητές, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο περιεχόμενο της δράσης, στο σχεδιασμό της δουλειάς των οργάνων και των ΚΟΒ, στην άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση σωστών κατευθύνσεων της ΚΕ και των παρακάτω οργάνων, έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα συγκρότησης, περιεχομένου και λειτουργίας των οργανώσεων. Είναι άμεσα συνδεδεμένα ως προβλήματα με την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στο άνοιγμα σε χώρους και τις λίγες εγγραφές νέων μελών στα σωματεία, το φαινόμενο των άμαζων σωματείων, των σωματείων που δε λειτουργούν, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει καταργηθεί στην πράξη η εργατική συνέλευση, η συνεδρίαση του ΔΣ, η σύσκεψη προετοιμασίας της απεργίας, η σταθερή λειτουργία της επιτροπής αγώνα κλπ.

Σε ορισμένες οργανώσεις έχουν γίνει βήματα για τον καλύτερο συντονισμό της δουλειάς των οργανώσεων της Βιομηχανίας με τις εδαφικές οργανώσεις. Μέσα από κοινές συνεδριάσεις των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Γραφείων τέθηκαν στόχοι και σχέδιο δουλειάς για συγκεκριμένα εργοστάσια. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις κοινές με οπαδούς του Κόμματος, οργανώθηκε η χαρτογράφηση των χώρων με τα προβλήματα και τις επαφές που έχει η κάθε οργάνωση, μέσα από τις συνεχείς εξορμήσεις του «Ριζοσπάστη», από μοίρασμα υλικού, από τις καταστάσεις των σωματείων, έτσι ώστε να τους βρουν στον τόπο κατοικίας οι εδαφικές κ.ο.κ. Σαν τρόπος δουλειάς πρέπει να γενικευτεί παντού. Βοήθησε επίσης σε άλλες περιπτώσεις η δημιουργία κοινών ομάδων δουλειάς εδαφικών, κλαδικών, οργανώσεων τόπων δουλειάς και της ΚΝΕ, με χρεώσεις στις βιομηχανικές ζώνες με κάποια αποτελέσματα.

Οπωσδήποτε υπάρχουν ειδικά ζητήματα που πρέπει καλύτερα να τα σκεφτούμε και να πάρουμε μέτρα, να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Σε κάθε κομματική οργάνωση τα προβλήματα είναι διαφορετικά, όμως ο πυρήνας τους είναι ενιαίος.

3. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ

Οι αδυναμίες και οι δυσκολίες στην κομματική δουλειά αντανακλούν και αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τα όργανα και τις ΟΒ της ΚΝΕ, την πορεία συνολικά και της ΚΝίτικης οικοδόμησης.

Τρία ζητήματα ειδικά πρέπει να βρεθούν στην προσοχή της ΚΕ, των Κομματικών Οργανώσεων και των καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ, σχετικά με την οικοδόμηση της ΚΝΕ:

α) Η συνεχής καθοδηγητική βοήθεια για την αφομοίωση των στρατολογιών στην ΚΝΕ.

β) Η καθοδηγητική υπομονετική βοήθεια ώστε να μάθει η ίδια η ΟΒ να στρατολογεί, με αποφασιστικότητα αλλά και με τήρηση των κριτηρίων που απορρέουν από την ίδια της τη φύση ως επαναστατικής οργάνωσης, η συγκεκριμένη βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή και ο συντονισμός δράσης τομέων του Κόμματος για την προσέγγιση ειδικών στόχων όπως μαθητές, μαθητεία, τεχνικές σχολές κλπ.

γ) Η βοήθεια και του Κόμματος και των καθοδηγητικών οργάνων

της ΚΝΕ για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό της μαζικής ιδεολογικοπολιτικής δράσης των ΟΒ της ΚΝΕ μέσα σε πλατιές μάζες της νεολαίας, να εκπαιδευτεί κάθε ΟΒ της ΚΝΕ να δρα μέσα στις μάζες, στο κίνημα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγινε μια προσπάθεια να προχωρήσει η απόφαση του ΠΓ για τη δουλειά του Κόμματος στα σχολεία, στους μαθητές. Σοβαρές καθυστερήσεις υπάρχουν στο ζήτημα της αντιστοίχησης και του συντονισμού ΚΟΒ - ΟΒ, αλλά και των κομματικών και ΚΝίτικων δυνάμεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Οπου αυτό έχει προχωρήσει αποφασιστικά, υπάρχουν αποτελέσματα στη συγκρότηση μαθητικών ΟΒ, βελτιώνεται η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στο σχολείο.

Θετική πείρα υπάρχει από τις μαθητικές δραστηριότητες γνωριμίας με την ιστορία του Κόμματος και του επαναστατικού κινήματος, όπως ιστορικοί περίπατοι, εκδρομές, επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο μας, βιβλιοπαρουσιάσεις κλπ. Στις μαθητικές ΟΒ βοήθησε η συζήτηση της μπροσούρας για τα ναρκωτικά, του σημειώματος για το διαδίκτυο, των σημειωμάτων για τα οικονομικά.

Οι ΚΟ θα πρέπει να βοηθήσουν πιο ενεργητικά, να είναι πιο κοντά στις μαθητικές ΟΒ και στα καθοδηγητικά τους όργανα, ώστε να ενισχύεται η επιχειρηματολογία μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που γίνεται στα σχολεία με συνθήματα όπως «έξω τα κόμματα και οι οργανώσεις», «όλοι ίδιοι είναι», με συκοφάντηση της ΚΝΕ κλπ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ιδιαίτερη δυσκολία έχει η δουλειά με τους εργαζόμενους νέους, ιδιαίτερα για εκείνα τα μέλη της ΚΝΕ που βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο στη ζωή τους. Πρόκειται για συντρόφους που κάνουν τα πρώτα βήματά τους αυτόνομα - αυτοδύναμα στη ζωή. Μετά την εκπαίδευση πάνε στο στρατό οι άνδρες και στη συνέχεια μπαίνουν στην παραγωγή ή αντιμετωπίζουν την ανεργία, παράλληλα αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες στην προοπτική να κάνουν οικογένεια, ενώ οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν επιπλέον τις δυσκολίες της μητρότητας. Αν και δεν είναι καινούργια προβλήματα, ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες σήμερα, άρα και η διαπαιδαγωγητική δουλειά, η ανάπτυξη αντοχής πρέπει να ανέβει σε υψηλά επίπεδα. Οι ΟΒ που τους υποδέχονται πρέπει να αναπτύξουν με τη βοήθεια του Κόμματος την ιδεολογικοπολιτική θωράκιση, το ατσάλωμα αυτών ειδικά των συντρόφων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες της ζωής τους, στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, τις οποίες δεν είχαν ως μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.

Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική πείρα που υπάρχει στους χώρους των νέων εργαζομένων με τη δουλειά σε μεγάλα εργοστάσια και κλάδους που ιεραρχεί το Κόμμα και η ΚΝΕ, αλλά και στους κλάδους κατάρτισης και μαθητείας. Ο στόχος της ΚΝΕ είναι η συγκρότηση πυρήνων, είτε με κάποια επαφή που έχουμε μέσα είτε με δουλειά απ’ έξω με νέους εργάτες που γνωρίσαμε από εξορμήσεις κλπ. Τέτοιοι πυρήνες έχουν στηθεί σε εργοστάσια, νυχτερινά, ΙΕΚ, σούπερ μάρκετ, ενώ ετοιμάζονται πυρήνες σε άλλους σημαντικούς χώρους. Η δουλειά αυτών των πυρήνων ενισχύεται, δε μένει μόνο στη συζήτηση της επικαιρότητας ή την οργάνωση της απεργίας, αλλά έχει προχωρήσει σε συζήτηση και χρέωση κουπονιών για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, στη διακίνηση του «Οδηγητή». Μέσα από αυτή τη δουλειά η ΚΝΕ έχει οικοδομήσει ΟΒ.

Για πολλές κλαδικές και εδαφικές οργανώσεις είναι ένας τρόπος δουλειάς που πρέπει να κατακτήσουν, αφού ακόμα αρκούνται σε κάποιες εξορμήσεις και παρεμβάσεις στους χώρους στα πλαίσια του σχεδιασμού των ΚΟ.

Πρέπει να βοηθήσουμε να ανέβει η απαιτητικότητα και η ευθύνη των ΚΝίτικων οργάνων, να μελετούν την πείρα τους από τη δουλειά σε χώρους εργασίας, να είναι σταθερό μέλημά τους η οργάνωση εργατών στα σωματεία τους. Είναι υπόθεση των ΚΟ να βοηθήσουν τα μέλη της ΚΝΕ να κατακτήσουν πρωτοπόρο ρόλο στη δουλειά και λειτουργία των σωματείων, έτσι όπως πρωτοπόρα στέκονται σε απεργιακές και άλλες μάχες, να μάθουν να έχουν μόνιμο μέλημά τους τη συσπείρωση νέων δυνάμεων γύρω από την ΟΒ της ΚΝΕ στο χώρο που δρουν. Να ελέγξουμε, να παροτρύνουμε τους ΚΝίτες να γραφτούν στα σωματεία, σε άλλους μαζικούς φορείς, να συμμετέχουν σε μαζικές διαδικασίες, στις λαϊκές επιτροπές.

Αμεσα είναι καθήκον μας να εμπλέξουμε σε κάθε χώρο ενεργά την ΚΝΕ στο σχεδιασμό της οικοδόμησης και της στρατολογίας, ενιαία κάθε ΚΟΒ, κάθε ΑΕ, κάθε ΝΕ. Χρειάζεται η δουλειά μας να αποκτήσει εξειδίκευση και να προσαρμόζεται ανάλογα με το χώρο και τις δυνάμεις που δρουν εκεί. Π.χ. ξεχωριστό, ειδικό υλικό σε σχολή όπου υπάρχουν πολλά μεταναστόπουλα, ειδικά μέτρα σε σχολεία όπου δρουν οι αναρχοφασίστες, όπως ειδικά μαθήματα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση κλπ.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Στην πράξη εύκολα αναστέλλεται, υποχωρεί κάθε πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας με τις σχολές μαθητείας, τόσο από τις κλαδικές οργανώσεις όσο και από τις εδαφικές, λόγω των δυσκολιών. Δε φτάνει η χρέωση κάποιων μεμονωμένων συντρόφων, εάν αυτοί δεν ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με μελέτη των ζητημάτων, συζήτηση δυσκολιών, συμπερασμάτων, τι κάνουν και λένε οι άλλες δυνάμεις κλπ., ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αποφασιστικά βήματα εμπρός. Οι σχολές μαθητείας είναι χώροι που αλώνονται από συνδέσμους και διάφορα αναρχοφασιστοειδή. Η ευθύνη της δουλειάς στις σχολές μαθητείας θα πρέπει να βρίσκεται στις κλαδικές οργανώσεις και στις οργανώσεις της Βιομηχανίας, αλλά ταυτόχρονα σημαντικό μερίδιο ευθύνης -άρα και καθοδηγητική βοήθεια και έλεγχο- πρέπει να δέχονται και οι εδαφικές οργανώσεις που στο χώρο τους υπάρχουν σχολές μαθητείας.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΝΕ

Συνολικά έχει κάποια αποτελέσματα η προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των ΟΒ. Δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν γι’ αυτό το θεμελιώδες ζήτημα για την οικοδόμηση στην ΚΝΕ. Σήμερα αρκετές ΟΒ συνεδριάζουν τακτικά, κάποιες μια φορά την εβδομάδα, παραμένουν όμως πολλές οι ΟΒ που συνεδριάζουν αραιά.

Ενα ειδικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι σήμερα στην ΚΝΕ υπάρχουν εκατοντάδες μέλη και στελέχη της σε ηλικίες από 18 έως 29 χρονών που δεν είναι μέλη του Κόμματος, αλλά με συστηματική μακροχρόνια υπομονετική δουλειά μπορούν να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Είναι ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την προετοιμασία της στρατολογίας ΚΝιτών στο Κόμμα, όχι όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να φύγουν λόγω ηλικίας από την ΚΝΕ, αλλά από την αρχή, από την ηλικία των 18 χρόνων, με συγκεκριμένες χρεώσεις και πρόγραμμα δουλειάς.

Συμπερασματικά, αυτό που επείγει να λυθεί είναι ο συντονισμός της κομματικής με την ΚΝίτικη δουλειά, η χρέωση κατάλληλων καθοδηγητών που θα παρακολουθούν συστηματικά και θα βοηθούν τις ΚΝίτικες οργανώσεις, ιδιαίτερα στις μαθητικές ΟΒ, όπου οι καθοδηγητές θα πρέπει να είναι σταθεροί και κατάλληλοι γι’ αυτή τη δουλειά. Να ξέρουν να μιλούν σε αυτές τις ηλικίες, να έχουν υπομονή, σταθερότητα στις αρχές, ευελιξία ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα ωράρια, τις διακυμάνσεις και τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας. Αντίστοιχη φροντίδα να υπάρχει για τις σχολές μαθητείας, για νυχτερινά, για άνεργους και εργαζόμενους νέους και νέες, ιδιαίτερη δουλειά για τις κοπέλες και τα νέα ζευγάρια. Ειδικός σχεδιασμός απαιτείται για τους χώρους και τους κλάδους όπου κυρίως δουλεύουν νέοι και νέες, όπως στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στον τουρισμό κλπ.

4. ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ

Για να μπορεί να προωθηθεί η στρατηγική του Κόμματος αποτελεσματικά, να γίνει το Κόμμα ικανό να κατευθύνει την εργατική, λαϊκή, την ταξική πάλη στο στρατηγικό του σκοπό και στόχο, απαιτείται μαζική στρατολογία εργατών, νέο αίμα να μπει στις γραμμές μας, πραγματική διείσδυση στους χώρους δουλειάς, πρώτ’ απ’ όλα των εργοστασίων, των μονοπωλιακών ομίλων στρατηγικής σημασίας. Είναι αυτοί οι χώροι δουλειάς που θα γίνουν τα μετερίζια της ταξικής πάλης για τη νέα εξουσία. Αρα το μόνιμο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλες τις ΚΟΒ είναι πόσους νέους κομμουνιστές θα αναδείξουν σε βάθος χρόνου, γιατί δεν είναι καθόλου απλή και εύκολη διαδικασία.

Η σωστή διάταξη και αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, βοηθάει, ενισχύει τη δουλειά της οικοδόμησης του Κόμματος. Δεν μπορεί όμως από μόνη της να λύσει τα προβλήματα. Απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις επίσης πολύ σημαντικές.

ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

Σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης έχουν ενισχυθεί οι παράγοντες που επιδρούν στην οικοδόμηση και στρατολογία. Η ένταξη νέων μελών στο Κόμμα είναι πιο σύνθετη, δύσκολη υπόθεση. Σε όλες τις εκθέσεις των ΚΟ αναφέρονται προβλήματα:

• Απολύσεις συντρόφων από κρίσιμους χώρους για την ταξική αγωνιστική τους στάση, την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης (βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, ξενοδοχεία κ.ά.).

• Απολύσεις επιρροών από χώρους που είχαμε ιεραρχήσει για οικοδόμηση και στρατολογία, αλλά και αλλαγή του τόπου δουλειάς αρκετών, εργασιακή περιπλάνηση, ανεργία (κατασκευές, ιδιωτική εκπαίδευση κ.ά.). Μαζικές απολύσεις εξαιτίας κλεισίματος εργοστασίων και άλλων επιχειρήσεων.

• Εχει μεγαλώσει ο φόβος μέσα στους χώρους δουλειάς, έχει αυξηθεί η εργοδοτική τρομοκρατία, ακόμα και σε χώρους του δημοσίου, με απολύσεις, με τα οργανογράμματα και τις αξιολογήσεις. Η κατάσταση δεν είναι όπως παλιά.

• Είναι φανερό ότι επιδρά ο αρνητικός συσχετισμός, η επίθεση στο Κόμμα και στη γραμμή του, η άσχημη κατάσταση του εργατικού κινήματος που παρά τα βήματα και τις προσπάθειες για ανασύνταξη, όπως καταγράφονται στα συμπεράσματα των τελευταίων απεργιών, ασκεί αρνητική επίδραση, ενώ ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, ο ρεφορμισμός, ο οπορτουνισμός εντείνουν τη σύγχυση και τη λογική «δε γίνεται τίποτα».

Συνεπώς η στρατολογία στο ΚΚΕ σήμερα είναι ακόμα πιο σύνθετο ζήτημα. Χρειάζεται δουλειά επίμονη, συνεχή, υπομονετική. Δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά, απαιτείται συνεχής έλεγχος, βοήθεια.

ΟΠΛΟ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΜΑΣ

Οπλο για την οικοδόμηση και τη στρατολογία πρέπει να γίνει η ιδεολογία μας, η απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό, το Δοκίμιο Ιστορίας 1949-1968, οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», η αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ και η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» ως αναντικατάστατου όπλου για την οικοδόμηση και τη στρατολογία. Επίσης η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το εργατικό κίνημα, οι στόχοι πάλης της κοινωνικής συμμαχίας, οι αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου τη ΚΝΕ, η διάλεξη για το γυναικείο ζήτημα κλπ. Εκτός από την εσωοργανωτική μόρφωση, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, επετειακές συγκεντρώσεις, που πρέπει να αξιοποιούνται για τους στόχους της οικοδόμησης, της στρατολογίας νέων μελών.

Θετική είναι η πείρα από ΚΟ που οργάνωσαν ειδικές εκδηλώσεις για την προβολή του «Ριζοσπάστη», για το ρόλο του κομματικού Τύπου. Είναι ευθύνη της ΚΕ, της Γραμματείας, των καθοδηγητικών στελεχών των οργανώσεων να συνεχίζουν να αρθρογραφούν γύρω από ζητήματα οικοδόμησης, βοηθά στην ανταλλαγή και αφομοίωση της πείρας, στην παρότρυνση και παρακίνηση για επίλυση οργανωτικών προβλημάτων της κομματικής οικοδόμησης. Η αρθρογραφία για οργανωτικά, κομματικά ζητήματα, που γενικεύει την πείρα, αποτελεί όπλο επιβεβλημένο για να μπορεί να είναι το όργανο της ΚΕ πραγματικός καθοδηγητής, οργανωτής και διαφωτιστής της πάλης σε κάθε τομέα της κομματικής δουλειάς.

Να εμπλουτίσουμε τη δράση μας και τη δουλειά μας με οργανωμένα μαθήματα - διαλέξεις, με εκδηλώσεις, αχτίφ και οργανωμένες συζητήσεις, με αρθρογραφία κ.ά., και μέσα στο Κόμμα και την ΚΝΕ και στον περίγυρο, στους υποψήφιους για στρατολογία, για την αναγκαιότητα ύπαρξης πρωτοπόρας κομμουνιστικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, κομμουνιστικού κόμματος, για την αναγκαιότητα να οργανωθεί η πολιτική πρωτοπορία της τάξης στο Κόμμα, στο ΚΚΕ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο επιδρά η συνδικαλιστική και κοινοβουλευτική αντίληψη της ταξικής πάλης. Είναι συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, γιατί απαντά και στα ερωτήματα του τύπου «τι διαφορά έχει η οργανωμένη ζωή ως μέλος του κόμματος, καλά είμαι και έτσι ως οπαδός, αφού προσφέρω ότι μπορώ» και άλλα σχετικά. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, έχουν πολλές ιδεολογικοπολιτικές πλευρές, για τις οποίες χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη βοήθεια και επεξεργασία επιχειρημάτων.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σήμερα ανεβαίνουν συνολικά οι απαιτήσεις της προετοιμασίας για να γίνει κάποιος μέλος του Κόμματος. Δεν είναι μόνο μια απλή συμμετοχή στη δράση, αλλά και οργανωμένη συμμετοχή με καθήκοντα, που θα δοκιμάζεται, θα διαπαιδαγωγείται, θα αποκτά κριτήρια και στάση αγωνιστική, μέσα από τη συμμετοχή στο σωματείο, στην απεργία, στη διαδήλωση, στην απεργιακή επιτροπή, στη λαϊκή επιτροπή. Παίρνουμε βέβαια υπόψη την κατάσταση κάθε χώρου, γιατί π.χ. μπορεί να δουλεύει ένας συνεπής εργάτης σε ένα εργοστάσιο που δεν έχει σωματείο, δεν έχει απεργήσει ποτέ αυτό το εργοστάσιο. Δε σημαίνει ότι δεν προχωράμε στη στρατολογία. Δουλεύουμε μαζί του κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι ώστε ο ίδιος να πρωτοστατήσει, να δουλέψει σαν μυρμήγκι μέσα στους εργάτες για να έχει αποτελέσματα. Απαιτείται γενικά και ειδικά στους χώρους δουλειάς μεγαλύτερη ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία, εξοπλισμός, ώστε να μπορεί να απαντά σε σύγχρονα ιδεολογικά προβλήματα που κάθε φορά βάζει ο αντίπαλος, η εργοδοσία, ο ρεφορμισμός, ο οπορτουνισμός. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εργάτες, ακόμα κι αν δεν είναι έτοιμοι, αν δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν το βήμα, να μην τους θεωρήσουμε μόνιμα χαμένους. Μπορούν να κερδηθούν. Μπορούμε π.χ. να οργανώσουμε την τακτική επαφή με την ΚΟΒ, τη δραστηριοποίησή τους στο σωματείο, στη λαϊκή επιτροπή, στο σύλλογο, στην επιτροπή του ΠΑΜΕ, οπουδήποτε μπορούν να προσφέρουν.

Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Η πρωτοπορία πρέπει να ετοιμάζεται και ακόμα περισσότερο πρακτικά να συνειδητοποιεί ότι η αστική νομιμότητα δεν είναι πραγματική νομιμότητα για την εργατική τάξη και το Κόμμα της.

Σήμερα είναι η φάση που όλο και περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, κόσμος από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, από αυτοαπασχολούμενους της πόλης, από φτωχούς αγρότες, προσβλέπουν με ελπίδα στο Κόμμα, υιοθετούν συνθήματα και θέσεις του Κόμματος σε πιο μαζική κλίμακα, τουλάχιστον ενδιαφέρονται να μας ακούσουν, έχουν όπως λέμε το αυτί τεντωμένο προς τη μεριά του Κόμματος.

Ομως έχουμε ΚΟΒ που δεν παλεύουν, έχουν στην ουσία παραιτηθεί από τη δράση για ένταξη νέων μελών στο Κόμμα. Πρέπει ριζικά να χτυπηθεί η λαθεμένη αντίληψη κομματικών μελών και στελεχών «εγώ δεν ξέρω κανέναν που να κάνει για το Κόμμα». Θα πρέπει να αντιστρέψουμε πλήρως τη λογική αυτή: Κάθε εργάτη και εργάτρια θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ταξικά, σαν υποψήφιο στρατιώτη στην υπηρεσία του εργατικού επαναστατικού κινήματος, τελικά να ξεχωρίζουμε και να σχεδιάζουμε τα βήματα για να ωριμάσουν οι πιο πρωτοπόροι σε υποψήφια μέλη του Κόμματος.

Πρέπει με συγκεκριμένη ιδεολογική πολιτική οργανωτική δουλειά να ξεπεραστεί η αντίληψη του «ψηφοφόρου». Εάν η ΚΟΒ ξεκινάει ανάποδα, δηλαδή ο τάδε εργάτης ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, ο άλλος ΝΔ, ο άλλος είναι άσχετος και αδιάφορος κλπ., τότε νομοτελειακά οδηγείται στην παραπάνω λαθεμένη αντίληψη. Αν όμως εξαιρέσει τα τσιράκια της εργοδοσίας, τους χαφιέδες, τους ανήθικους και διεφθαρμένους, τους βαμμένους αντικομμουνιστές φασίστες και αναρχο-προβοκάτορες, τους τροτσκιστές και «αριστεριστές», που όλοι αυτοί μαζί είναι μια μικρή μειοψηφία μπροστά στα εκατομμύρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τότε πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας και τα χέρια μας σε όλους τους υπόλοιπους.

Για να οικοδομήσουμε πρέπει να αποκρυσταλλωθεί σε βάθος χρόνου η συστηματική διείσδυση στην εργατική τάξη, στις λαϊκές μάζες, με όρους διαφώτισης, κινήματος, πρωτοβουλιών δράσης που να τις προσελκύουν. Εξακολουθεί να είναι πολύ αδύνατη η διεύρυνση της δουλειά μας σε νέους χώρους, σε περισσότερους ανθρώπους, γίνεται ένα συνεχές κλωθογύρισμα γύρω από τους ίδιους ανθρώπους, ενώ αδύνατη είναι ακόμα σχετικά με τις δυνατότητες και παρά τα βήματα που γίνονται, η διεύρυνση των μετώπων πάλης, των ίδιων των μορφών δράσης που μπορούν να έχουν μεγάλη ποικιλία, ανάλογα με το πού απευθυνόμαστε.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ

• Δράση γύρω από οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους και στη συνοικία, στην πόλη και το χωριό. Συμμετοχή και δράση για συγκρότηση νέων σωματείων, μαζικοποίηση άλλων, δημιουργία σωματειακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα, επιτροπών ανέργων, μεταναστών, επιτροπών και πυρήνων του ΠΑΜΕ, με βάση τη σύνθεση και τη δυνατότητα του κάθε χώρου. Ταυτόχρονα, δράση για τη μαζική οργάνωση των αυτοαπασχολούμενων, συμμετοχή και δράση για τη δημιουργία επιτροπών ΠΑΣΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, των γυναικείων οργανώσεων της ΟΓΕ, των αγροτικών συλλόγων, της ΠΑΣΥ. Συμμετοχή και δράση χιλιάδων λαϊκών επιτροπών σε όλες τις συνοικίες, τις πόλεις και τα χωριά.

Εξειδικευμένη δουλειά κατά κλάδο και χώρο, ακόμα και κατά κατηγορία και σύνθεση εργαζομένων. Οι προσπάθειες που έγιναν από το ΠΓ, τη Γραμματεία και τα Τμήματα της ΚΕ, που συζητήθηκαν στα όργανα, όπως η ειδίκευση της δουλειάς στις γυναίκες, οι αποφάσεις για τους μαθητές, τις σχολές κατάρτισης, τις τεχνικές σχολές, οι κατευθύνσεις για την οργάνωση της δουλειάς στα τρόφιμα - ποτά, στο εμπόριο - υπηρεσίες, στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, είναι ορισμένες μόνο θετικές πλευρές που όμως δε φτάνουν κάτω ολοκληρωμένα. Στην πορεία ατονεί ο έλεγχος με ευθύνη των οργάνων, με μια κουβέντα γίνεται λειψή δουλειά.

Καλή μελέτη και γνώση του χώρου που βάζουμε ως στόχο για την οικοδόμηση. Εχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος κλάδος είναι σε κρίση, οδηγείται σε συρρίκνωση, σε πτώχευση κλπ. ή έχει μεγάλη κερδοφορία και ανάπτυξη. Πολύτιμη από αυτή την άποψη είναι η συνεργασία και βοήθεια, η αξιοποίηση των επεξεργασιών του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, της Ιδεολογικής Επιτροπής, η αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ. Χρειάζεται γνώση, προετοιμασία για πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, αιτήματα - στόχους που θα προτάξουμε, επιχειρήματα που θα δουλέψουμε, για να γίνεται πιο αποτελεσματική η δράση μας και πάνω απ’ όλα η οργάνωση της πάλης των εργατοϋπάλληλων. Ταυτόχρονα, η καλή γνώση της σύνθεσης των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς μάς διευκολύνει στην καλή εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση, παίρνοντας υπόψη και τα ειδικά γνωρίσματα και προβλήματα, βάσει των οποίων θα κάνουμε τη διαφώτιση, τη ζύμωση, την προπαγάνδα, ακόμα και τις μέθοδες προσέγγισης που θα επιλέξουμε - ποιοι από την Αχτίδα, τις ΚΟΒ θα χρεωθούν να πιάσουν επαφή (πχ. γυναίκες, νέες ηλικίες) κλπ.

Υπολογισμός των διαθέσιμων κομματικών δυνάμεων στον κλάδο αλλά και σε κάθε τόπο δουλειάς, καθώς και των επιρροών και της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος (εάν υπάρχει σωματείο κ.ο.κ.). Διαφορετικός θα είναι ο σχεδιασμός σε χώρους όπου δρα ΚΟΒ του ΚΚΕ ή ΟΒ της ΚΝΕ από εκείνον σε χώρους που έχουμε μόνο κομματικές επαφές ή επιρροή, αλλά θα έχει εντελώς διαφορετικά στοιχεία ο σχεδιασμός σε χώρους που είναι «γκέτο», όπου δεν υπάρχει ούτε κομματική ούτε συνδικαλιστική επαφή.

Να αποκτήσουμε στη δράση μας και στην επαφή μας με τον κόσμο ευρύτερη οπτική των προβλημάτων που τον απασχολούν. Η αποτελεσματικότητα της στρατολογίας και της οικοδόμησης προϋποθέτει συγκεκριμένη ατομική και συλλογική βοήθεια καθοδήγησης στα στελέχη και μέλη της ΚΟΒ για την οργάνωση και την προώθηση της δουλειάς αυτής. Ο κομμουνιστής και η κομμουνίστρια πρέπει να γνωρίζουν προβλήματα που δυσκολεύουν τον εργάτη ή την εργάτρια, τον υπάλληλο, το φτωχό αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο να κάνει το βήμα, να οργανωθεί, ακόμα και ιδιαίτερες πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εργασιακό, οικογενειακό περιβάλλον. Στα όργανα και στις ΚΟΒ να συζητάμε συνδυασμένα τη δουλειά στον κάθε κλάδο, στο χώρο δουλειάς του κομματικού μέλους, στο χώρο κατοικίας του. Μας ενδιαφέρει εάν ο συνάδελφος δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο, το ρεύμα, εάν έχει τη γυναίκα του στο νοσοκομείο, εάν δεν παίρνουν το παιδί του στον παιδικό σταθμό, εάν δεν έχει λεφτά να στείλει το παιδί του να σπουδάσει ενώ πέρασε στο πανεπιστήμιο σε άλλη πόλη κ.ο.κ.

Επιστράτευση δυνάμεων για την οικοδόμηση και το πιάσιμο των στόχων στρατολογίας από ευρύτερες δυνάμεις των κλαδικών, των εδαφικών οργανώσεων, από ΚΟΒ, Αχτίδες κλπ. Συγκεκριμένες χρεώσεις να βρουν επαφές από τα σπίτια, τη συνοικία. Να ασχοληθεί η κομματική ομάδα του κλαδικού συνδικάτου, να δει τι επαφές συνδικαλιστικές έχει στα διάφορα εργοστάσια του στόχου, στο σούπερ μάρκετ της συνοικίας, στο νοσοκομείο που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Π.χ. όταν μιλάμε για οικοδόμηση στους ΟΤΑ, είναι υποχρέωση της δημοτικής κομματικής ομάδας, των εκλεγμένων μας δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έρχονται σε συχνή επαφή με εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μέσα από περιοδείες ή με αφορμή προβλήματα και αιτήματά τους, να ασχοληθούν με το ζήτημα της στρατολογίας - οικοδόμησης.

Ενασχόληση των οργάνων με τη δουλειά στα σύμμαχα με την εργατική τάξη στρώματα, όπως κυρίως με τους αυτοαπασχολούμενους στα αστικά κέντρα και την οργάνωση της μικρής, φτωχής αγροτιάς στην ύπαιθρο. Τα καθοδηγητικά όργανα δεν ασχολούνται μέχρι σήμερα, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις, με τα σύμμαχα αυτά στρώματα. Πρέπει να προβληματιστούμε πάνω σε πιο κατάλληλες μορφές μαζικής οργάνωσης των φτωχών αγροτών, των αγροτο-εργατών, άλλων τμημάτων, όπως λαϊκατζήδες, αντίστοιχα για τους ΕΒΕ κλπ. Να ενισχυθούν οι Κομματικές Οργανώσεις χωριών της υπαίθρου, καθώς και οι Κομματικές Οργανώσεις των ΕΒΕ στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Τέλος, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει ξεχωριστά να μας απασχολήσει είναι αυτό των δόκιμων μελών και η προεργασία που πρέπει να γίνεται στο διάστημα της δοκιμασίας μέχρι να πάρει με απόφαση της ΚΟΒ τον τίτλο του μέλους του Κόμματος. Δεν πρόκειται για ένα τυπικό ζήτημα που πρέπει να υλοποιείται μόνο και μόνο επειδή το λέει το καταστατικό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται γραφειοκρατικά, σαν μια ρουτίνα που απλώς πρέπει να γίνει. Από κάθε άποψη είναι ζήτημα ουσίας για το νέο μέλος του ΚΚΕ, για την πορεία του σε αυτό και στην επαναστατική πάλη. Οπως λέει και η λαϊκή ρήση: «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις». Αμα από την αρχή της κομματικής του ζωής ο σύντροφος δε στηριχτεί, τότε είναι σίγουρο ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις αργότερα. Συνεπώς χρειάζεται να επεξεργαστούμε και εδώ ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης στην ΚΟΒ για κάθε νέο μέλος, όπως:

• Ποιος τον χρεώνεται, κάνει συνεργασία μαζί του, του λύνει απορίες, ερωτήματα, του μαθαίνει τις διαδικασίες, την τήρηση του καταστατικού.

• Παράλληλα, πρέπει να τον εντάξουμε σε ταχύρυθμο πρόγραμμα απλών ιδεολογικών μαθημάτων μαζί με άλλους νέους δόκιμους συντρόφους.

• Να μάθει ν’ αγοράζει το «Ριζοσπάστη» καθημερινά, να τον βοηθήσουμε να μάθει να τον διαβάζει.

• Να τον χρεώνουμε νέα καθήκοντα στο μαζικό του χώρο, να τον βοηθάμε να αντεπεξέλθει.

• Να μιλήσουμε και να του εξηγήσουμε συγκεκριμένα για τη συνδρομή του, που πρέπει μόνος του να φροντίζει να την πληρώνει κάθε μήνα, να ανοιχτεί στον κύκλο γνωριμιών του από την αρχή για την εξόρμηση με κουπόνι, να μάθει ν’ ανανεώνει συνεχώς τον κύκλο γνωριμιών και ενισχυτών του Κόμματος, τον περίγυρό του κλπ.

5. ΚΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Από πολλές απόψεις κρίκος για την ανάπτυξη και βελτίωση της οικοδόμησης σε κρίσιμους χώρους είναι ο ρόλος των καθοδηγητικών στελεχών. Πρέπει να αναδείξουμε πολλά στελέχη μέσα από την εργατική τάξη, στελέχη με εργατική καταγωγή, από λαϊκές οικογένειες, ταυτόχρονα να δημιουργούμε στελέχη για επιστημονική δουλειά, ταγμένους στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αναδειχτεί πολλά νέα στελέχη, χρειάζεται ειδική φροντίδα και βοήθεια, ιδιαίτερα σε επίπεδο γραμματέων ΚΟΒ, γραμματέων ΑΕ και καθοδηγητών από την ΑΕ προς την ΚΟΒ, αλλά και κομματικών στελεχών ή μελών επιλεγμένων που παρακολουθούν τη δουλειά της ΚΝΕ, τις ΟΒ.

Σοβαρό ζήτημα προς αντιμετώπιση είναι το γεγονός ότι η πείρα της πλειοψηφίας των στελεχών είναι ατομική, δεν αξιοποιεί όσο πρέπει τη συλλογική πείρα ώστε να την εμπεδώνει. Είναι καθήκον της ΚΕ και των καθοδηγητικών οργάνων η βοήθεια για συνεχή εξαγωγή συμπερασμάτων, έτσι ώστε η περιορισμένη ατομική πείρα από τον περίγυρο, από λίγες ΚΟΒ να γενικεύεται, να γίνεται συλλογικό κτήμα. Περιορισμένη πείρα σημαίνει πρακτικισμός. Η εξάλειψη του φαινόμενου είναι και ατομική υπόθεση και προσπάθεια κάθε στελέχους, είναι όμως και συλλογική ευθύνη μας.

Πιο ειδικά για τα στελέχη:

• Συνεχής παρακολούθηση και βοήθεια σε αδύνατες πλευρές, χρέωση σταδιακά όλο και μεγαλύτερων και περισσότερων καθηκόντων, εναλλαγή τομέων χρέωσης, όλο και περισσότερες αποστολές και δοκιμασία.

• Εχει μεγάλη σημασία ο χαρακτήρας του, η συνολική του συγκρότηση, τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά του, η ανιδιοτέλεια, οι σχέσεις με την οικογένεια, ο περίγυρος, οι παρέες, το πώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, πώς συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του στο χώρο δουλειάς, πώς αντιμετωπίζει τους συντρόφους του.

• Να έχουμε σαφή εκτίμηση εάν είναι εξελίξιμος, εάν βελτιώνεται ή μένει στάσιμος. Η επί μακρόν στασιμότητα σημαίνει πισωγύρισμα.

• Χρειάζεται και ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα. Εχει υποχρέωση, που προκύπτει από τα καθήκοντά του, να μελετά καθημερινά το «Ριζοσπάστη» και συστηματικά την ΚΟΜΕΠ, ν’ αποκτήσει έγκαιρα καλή σχέση με το βιβλίο, να προσπαθεί συνεχώς για το ανέβασμα του ιδεολογικού και μορφωτικού του επιπέδου μέσα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την ποίηση και άλλες μορφές τέχνης. Υποχρεωτική παρακολούθηση κομματικής σχολής.

• Ιδιαίτερη φροντίδα και στήριξη ώστε ν’ αντέξει σε δύσκολες φάσεις της ζωής του, όπως νέα οικογένεια, νέα ζευγάρια, ιδιαίτερα οι γυναίκες στελέχη, οι μωρομάνες.

• Απαιτείται περιοδική εναλλαγή της δουλειάς του. Συνδικαλιστικά στελέχη που πρέπει να περάσουν από οργανωτική δουλειά, οργανωτικά στελέχη που πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με το κίνημα.

• Να υπάρχει παρότρυνση στα όργανα για συζήτηση, προβληματισμό, να διευκολύνονται νέοι σύντροφοι να εκφράζονται, να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η κατανόηση της σημασίας της όποιας συμβολής μπορεί να έχει ο καθένας ανάλογα με τις γνώσεις, την πείρα, τις δυνατότητες.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Είναι καθοριστικός ο ρόλος τους για την κομματική οικοδόμηση και την εκπλήρωση των στόχων της στρατολογίας. Από την προετοιμασία των συνεδριάσεων και την προετοιμασία των εισηγήσεων των καθοδηγητικών οργάνων μέχρι το πώς ιεραρχούν τα καθήκοντα, τις δράσεις, πώς ελέγχουν την πορεία της οικοδόμησης και στρατολογίας, πώς βοηθούν, προσανατολίζουν σωστά, παρεμβαίνουν στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν, καθοδηγούν το σύνολο της δουλειάς στο χώρο τους, όχι μόνο τις οργανωμένες δυνάμεις αλλά συνολικά το κίνημα, τις μαζικές οργανώσεις, πώς αισθάνονται υπεύθυνα για όλα.

Στον τομέα της οικοδόμησης χρειάζεται κάθε κρίκος, κάθε όργανο να συζητάει και να σχεδιάζει πολύ πρακτικά τις κατευθύνσεις και τη δράση του. Να εξειδικεύει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα για τις μονάδες του κλάδου, τη βιομηχανική ζώνη, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, τα χωριά κ.ο.κ. Να γνωρίζει ποιες ΚΟΒ θέλουν περισσότερη βοήθεια, ανάλογα και με τη σημασία τους, να διατάσσει στελέχη, να «πέφτει πάνω στο πρόβλημα» για την όσο γίνεται πιο σύντομη επίλυσή του.

Σημαντικός στην οργάνωση και το σχεδιασμό της δουλειάς της κομματικής οικοδόμησης είναι ο ρόλος των τμημάτων της ΚΕ και των βοηθητικών επιτροπών των Περιοχών. Απαιτείται καλύτερος συντονισμός και αξιοποίηση της δουλειάς των τμημάτων της ΚΕ απ’ όλες τις Κομματικές Οργανώσεις.

Το κάθε καθοδηγητικό όργανο πρέπει να έχει μηνιάτικο σχέδιο δράσης και ελέγχου της οικοδόμησης και στρατολογίας. Να εξετάζονται συγκεκριμένα θέματα που θα ενισχύουν και θα τονώνουν τη δουλειά για την οικοδόμηση. Να απλώνεται η συζήτηση σε πλευρές όπως:

• Η αναλυτική εξέταση ξεχωριστά σε ένα κλάδο, ακόμα και για ένα εργοστάσιο ή για ένα σούπερ μάρκετ ειδικά, η μελέτη των προβλημάτων της επιχείρησης.

• Η επεξεργασία των στόχων, τα μέτρα για το σωματείο, τις αρχαιρεσίες του, την οργάνωση της συνέλευσης, η συμμετοχή στη λαϊκή επιτροπή.

• Ποιος καθοδηγεί τους ανθρώπους που συσπειρώνονται δίπλα μας, τι προβλήματα θέτουν, τι ερωτήματα έχουν για το Κόμμα, τι τους εμποδίζει να κάνουν το μεγάλο βήμα κ.ο.κ.

Συστατικό στοιχείο της δουλειάς και του προβληματισμού των οργάνων πρέπει να γίνουν οι συζητήσεις για θέματα όπως: συμπεράσματα από σημαντικές μάχες που δίνουμε, π.χ. απεργία, συλλαλητήριο, περιφρούρηση, αρχαιρεσίες, λαϊκή επιτροπή. Εχει μεγάλη σημασία η πείρα να γενικεύεται, να ενσωματώνεται στη δράση μας, να φτάνει σχεδιασμένα έως τις ΚΟΒ, να γίνεται κτήμα του κομματικού μέλους. Για να γίνει εφικτό αυτό χρειάζεται να πυκνώσουν οι συνεδριάσεις των ΚΟΒ. Θα πρέπει να γίνει τρόπος δουλειάς η καθιέρωση βδομαδιάτικης συνεδρίασης της ΚΟΒ, όπου θα συζητάει ζητήματα, θα διευκρινίζονται πλευρές της δράσης μας, θα ενιαιοποιούνται αντιλήψεις και χειρισμοί.

Ταυτόχρονα οργανώνουμε συσκέψεις γραμματέων ΚΟΒ για ενημέρωση, αλλά κυρίως για ανταλλαγή πείρας και καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού της δουλειάς στα πλαίσια ενός χώρου, ενός κλάδου, γειτονικών συνοικιών, σε μια βιομηχανική ζώνη ή σε ένα εμπορικό κέντρο, σε ένα νοσοκομείο, σε σχολεία κ.ο.κ.

Ειδική βοήθεια μετά από συγκεκριμένη συζήτηση, που σήμερα ακόμα δε γίνεται, πρέπει να δίνεται από τα καθοδηγητικά όργανα στις κομματικές ομάδες στα συνδικάτα, στους άλλους φορείς του κινήματος. Είναι πρώτο καθήκον για την οργάνωση της τάξης, την εκπαίδευσή της στον οργανωμένο αγώνα. Επίδραση στην οικοδόμηση και τη στρατολογία έχει η λειτουργία των συνδικάτων. Πώς συνεδριάζει το ΔΣ στο οποίο οι κομμουνιστές είναι πλειοψηφία. Πώς οργανώνουμε τη γενική συνέλευση και τις επιτροπές του σωματείου, πώς δηλαδή βάζουμε σε κίνηση περισσότερους εργάτες του χώρου μας, πώς προγραμματίζουμε υποδειγματικά τη δουλειά μας. Το ίδιο ισχύει και για τη δουλειά μας στη λαϊκή επιτροπή της συνοικίας, στη γυναικεία οργάνωση, στον αγροτικό σύλλογο, στο σύλλογο των ΕΒΕ κλπ. Γινόμαστε εμείς το παράδειγμα. Ετσι οργανώνουμε καλύτερα την επαφή μας με τους εργαζόμενους.

Ειδικό ζήτημα προς αντιμετώπιση είναι το μπέρδεμα καθηκόντων - αρμοδιοτήτων που οδηγεί το κομματικό όργανο, την οργάνωση σε παροπλισμό, σε επικίνδυνη αμορφία. Χρειάζεται ακόμα να γίνει αρκετή δουλειά, να βγει πείρα σοβαρή, ώστε τα καθοδηγητικά μας στελέχη να μην μπερδεύονται και ισοπεδώνουν το ρόλο του μαζικού φορέα, των μελών του σωματείου, της επιτροπής αγώνα με το ρόλο της κομματικής ομάδας, της ΚΟΒ, του καθοδηγητικού οργάνου. Δε θέλουμε να μετατρέψουμε το ΠΑΜΕ σε ένα σχήμα με δομές κόμματος ή παράταξης. Πρέπει να εξασφαλιστεί ο κινηματικός του χαρακτήρας ως ταξική συσπείρωση συνδικάτων, επιτροπών, πυρήνων συνδικαλιστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκεί που είμαστε πλειοψηφία και συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ, ταυτόχρονα δεν σταματάμε να οργανώνουμε τη δουλειά του συνδικάτου, δεν καλυπτόμαστε δηλαδή πίσω από μια γραμματεία του ΠΑΜΕ στον κλάδο. Πιο απλό φυσικά είναι το ζήτημα εκεί που είμαστε μειοψηφία στα συνδικάτα. Ανάλογα πρέπει να δουλεύουμε και με τις άλλες συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές, όπου υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα κατανόησης του ρόλου και της δουλειάς τους.

Είναι επείγον ζήτημα να διαμορφωθεί ένα οργανόγραμμα με τα στελέχη μας, κομματικά και συνδικαλιστικά και με τις αντίστοιχες χρεώσεις τους. Να πάρουμε υπόψη ότι ορισμένα από τα στελέχη μας είναι λίγο ως πολύ εκλεγμένοι και χρεωμένοι με βάση τον καταμερισμό τους σε πολλές δουλειές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να οργανώσουν μια στοιχειώδη δουλειά, παρά μόνο να συνεδριάζουν συνεχώς και για τα ίδια λίγο ως πολύ ζητήματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΒ

Με αφορμή τις χρονιάτικες εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ να επιδιώξουμε, τόσο στις εισηγήσεις, όσο και στη συζήτηση, στην καθοδηγητική παρέμβαση και τις αποφάσεις, να γίνει ένα βήμα για τη συγκεκριμενοποίηση καθηκόντων στο περιεχόμενο δουλειάς της ΚΟΒ και κάθε κομματικού μέλους ξεχωριστά. Ετσι, εκτός από ένα σύντομο απολογισμό του χρόνου με βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δράση της ΚΟΒ, καθώς και το σχέδιο δράσης για μέτωπα πάλης, με βάση τους στόχους που βάζουμε, ζητήματα κομματικής οικοδόμησης, θα πρέπει να δούμε πλευρές που σχετίζονται με την κατηγορία της ΚΟΒ: εδαφικής ή κλαδικής ή χώρου δουλειάς κλπ. Και ακόμη πιο εξειδικευμένα: εάν είναι σε εργοστάσιο ή σε ένα χώρο εμπορίου, εάν είναι ΕΒΕ ή καθηγητών, σε συνοικία της Αθήνας ή σε επαρχιακή πόλη ή σε ένα χωριό.

Τα καθήκοντα και οι στόχοι πάλης να προσαρμόζονται στο χώρο ανάλογα με την κατηγορία ΚΟΒ. Ταυτόχρονα υπάρχουν βασικά και ενιαία καθήκοντα για όλες τις ΚΟΒ, είτε τόπων δουλειάς είτε εδαφικές. Πχ. Για μια συνοικία, αλλά και για ένα κλάδο, η εισήγηση πρέπει με σαφήνεια να προσδιορίζει:

• Χώρους που αναπτύσσει τη δουλειά της για κίνημα, οικοδόμηση, όπως ποιο εργοστάσιο βάζει στόχο, ποια σούπερ μάρκετ, ποια υποκαταστήματα τραπεζών, ποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, ποια σχολεία, ποιους κλάδους, όπως ΟΤΑ, εργαζόμενους σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, εργαζόμενους στις κατασκευές, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες ή ό,τι άλλο (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.).

• Δραστηριότητες και ειδική δουλειά σε κατηγορίες όπως: άνεργοι, μετανάστες, γυναίκες, νεολαία (μαθητές, ΕΠΑΛ, νυχτερινά, ΙΕΚ, σχολές κ.ά.). Ταυτόχρονα να συζητηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν μέτρα για την ανασύνταξη του κινήματος, όχι γενικά αλλά συγκεκριμένα, έτσι όπως εκφράζεται στο χώρο της κάθε ΚΟΒ (εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, σωματεία ΕΒΕ, γυναικείοι σύλλογοι, αρχαιρεσίες, γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, ομάδες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ κ.ά.).

• Τι συμπεράσματα βγαίνουν από την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, εάν υπάρχει λαϊκή επιτροπή, τι συσπειρώνει, ξεκαθάρισμα του χαρακτήρα τους, μέτωπα δράσης που ανοίγονται και ποια η προοπτική τους (χαράτσια εφορίας, ΔΕΗ, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, κοινωνική ασφάλιση, ΟΑΕΔ, ΚΑΠΗ, διόδια, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, αθλητικά κέντρα και εγκαταστάσεις κλπ.). Σχέδιο δράσης, διαφώτισης, δουλειάς μαζικής, οργάνωσης του κόσμου σε επιτροπές κλπ.

• Οικοδόμηση: Συγκεκριμένα, ποιους χώρους αξιολογεί η κάθε ΚΟΒ με βάση και τα παραπάνω, σχέδιο και συγκεκριμένες χρεώσεις επικοινωνίας με αυτούς τους χώρους (εξορμήσεις, συσκέψεις, καταγραφή κ.ά.). Στρατολογίες και στήσιμο κι άλλων ΚΟΒ.

• Μέτρα για την οικονομική κατάσταση της ΚΟΒ, συνδρομές κομματικών μελών, συμμετοχή σε εξορμήσεις, αναλυτική εικόνα, άνοιγμα στον κόσμο.

• Ιδεολογικό εξοπλισμό, αγορά και μελέτη του «Ριζοσπάστη», συζήτηση για τα συμπεράσματα από τις εξορμήσεις, μαθήματα στα νέα μέλη, συζήτηση άρθρων του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ στην ΚΟΒ, άλλες μορφές, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις κλπ.

Ακόμη χρειάζεται:

• Να υπάρχει ειδική αναφορά στις αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ, πώς βοηθάμε, πώς τις καθοδηγούμε, πώς συντονίζεται η δουλειά, κυρίως πώς ανοίγουμε δρόμο για να κάνει δουλειά η ΚΝΕ στη νεολαία του χώρου, για να στρατολογήσει κλπ., με προτεραιότητα αυτά που έχουμε θέσει, όπως τεχνικές σχολές, τεχνικά λύκεια, μαθητές κλπ.

• Τήρηση των αρχών λειτουργίας, του καταστατικού. Οργανωτικά προβλήματα που έχει κάθε ΚΟΒ προς λύση, συνεδριάσεις τακτικές, συμμετοχή, απουσίες συντρόφων, το επίπεδο της πειθαρχίας, άλλα ζητήματα και πιθανά προβλήματα, ανάλογα σε κάθε ΚΟΒ.

• Να εξασφαλίζουμε τον καταμερισμό δουλειάς των κομματικών μελών. Συνήθως αυτός εξαντλείται στο γενικό καταμερισμό του Γραφείου της ΚΟΒ, εάν υπάρχει τέτοιο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε για όλους τους τομείς δράσης χρεωμένους κάποιους συντρόφους. Εξυπακούεται ότι κάπου, όπου έχουμε δυνάμεις και είναι μεγάλη η ΚΟΒ, μπορεί να είναι παραπάνω από ένας ο σύντροφος ή η συντρόφισσα που χρεώνεται, αλλού, όπου έχουμε λιγοστές δυνάμεις, μπορεί σε ένα σύντροφο να συγκεντρώνονται περισσότερες αρμοδιότητες και χρεώσεις κλπ.

• Η αντιμετώπιση ζητημάτων κομματικής τάξης, του καταστατικού, η έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε είδους χαλαρότητας, φιλελευθερισμού, η αντιμετώπιση της υπονόμευσης της ιδεολογικοπολιτικής ενότητας του Κόμματος, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, θα συμβάλουν στην προσπάθεια της κομματικής οικοδόμησης, της ανάπτυξης των γραμμών του, στην υγιή λειτουργία των ΚΟΒ, στην ανάπτυξη της περιφρούρησης, της επαγρύπνησης, της ετοιμότητας.

Αθήνα, 21.1.2012

Η ΚΕ του ΚΚΕ


ΣημειώσειςΣημειώσεις

* Δημοσιεύονται εκτενή αποσπάσματα από την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την κομματική οικοδόμηση, 21 Γενάρη 2012.