Κι αν πολλοί αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, το επίσημο κράτος γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη του, την απελευθέρωση, ή γιατί τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα λίγα γι’ αυτήν την τόσο σημαντική ιστορική περίοδο με τα τόσα επιτεύγματα του λαού μας, η απάντηση βρίσκεται προφανώς σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και στα όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση.
Βλέπετε, μόνο να δει κανείς τις φωτογραφίες από τις μέρες της Απελευθέρωσης, με τις σημαίες παντού, που αν και ασπρόμαυρες οι φωτογραφίες, ξέρεις πως είναι κόκκινες, με το σφυροδρέπανο σε όλους τους τοίχους της Αθήνας, καταλαβαίνει αυτό που λέει και το σύνθημά μας: Ότι το χώμα που πατάμε το λευτέρωσαν με αίμα ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, με καθοδηγητή το ΚΚΕ!
Και τότε, άλλωστε, η χαρά του μαζικά οργανωμένου και αγωνιζόμενου λαού, τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που υπήρχε πριν την Κατοχή, αποτελούσαν τον εφιάλτη της τάξης των Ελλήνων καπιταλιστών, των πολιτικών εκπροσώπων τους και των διεθνών συμμάχων τους. Ήταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν, με κάθε μέσο και κάθε έγκλημα, το μοναδικό πράγμα που αναγνωρίζουν ως πατρίδα, δηλαδή την ταξική κυριαρχία τους, την αστική εξουσία τους. Ξεπέρασαν τις παλιές τους διαφωνίες και μαζί με το βρετανικό ιμπεριαλισμό επιδόθηκαν στον αγώνα για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα.
Αυτό, όμως, προϋπέθετε το τσάκισμα του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ανατροπή του πολιτικού και ταξικού συσχετισμού δυνάμεων που είχε διαμορφωθεί μέσα στην Κατοχή. Ήξεραν πως το ΚΚΕ και το ΕΑΜ έβγαιναν από την Κατοχή με τεράστιο κύρος, με τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στο πλάι τους, και αυτά τα είχαν κερδίσει με την ηρωική πάλη τους, με τις θυσίες τους. Έβλεπαν πως επιδρούσε καθοριστικά και το αυξημένο κύρος της Σοβιετικής Ένωσης, του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που οργανώθηκαν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, όλων όσοι στάθηκαν και τότε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Πρόκειται για όλα αυτά που προσπαθούν μάταια να διαγράψουν από τη μνήμη των λαών η ΕΕ και οι διάφορες κυβερνήσεις, γκρεμίζοντας μνημεία και ταυτίζοντας αυτούς που έσωσαν την Ευρώπη από τον φασισμό με τον ίδιο το φασισμό, που είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος που και οι ίδιοι υπηρετούν.
Πώς να ξεγραφτούν, όμως, από τη μνήμη των λαών οι μάχες του Στάλινγκραντ και του Κουρσκ; Οι πολιορκίες της Μόσχας και του Λένινγκραντ; Τα 20 εκατομμύρια των νεκρών που είχε η Σοβιετική Ένωση σε μάχιμο και άμαχο πληθυσμό, αριθμός ασύγκριτος με κάθε άλλης χώρας;
Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκαν, βέβαια, και τότε οι αντίπαλοι του λαού να σεβαστούν την επιθυμία του και την αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί. Ως γνωστόν, τις πλειοψηφίες αυτοί τις σέβονται μόνο για όσο μπορούν να τις διαμορφώνουν οι ίδιοι, για να περνούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τους.
Γι’ αυτό, όσο πλησίαζε το τέλος της Κατοχής, τόσο οξυνόταν η καταστολή σε βάρος του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ακόμα και την τελευταία μέρα της Κατοχής, τα Τάγματα Ασφαλείας και άλλοι συνεργάτες των αρχών κατοχής επέδραμαν και έδειξαν ξανά το εγκληματικό τους πρόσωπο στην Καισαριανή, που αποτελούσε προπύργιο της ΕΑΜικής Αντίστασης, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του πολέμου.
Εκδόθηκε από τις νέες αρχές εντολή που απαγόρευσε στο λαό της Αθήνας να γιορτάσει την απελευθέρωσή του. Κανείς δεν τους άκουσε. Όμως, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες λαού πλημμύριζαν κάθε γωνιά της Αθήνας, οι κρατικοί μηχανισμοί και οι συνεργάτες των Γερμανών λούφαζαν και τους παρακολουθούσαν, περιμένοντας την άφιξη των βρετανικών στρατευμάτων για να αναλάβουν πάλι την εγκληματική τους δράση.
Εκείνες τις κρίσιμες ώρες είχαν διαμορφωθεί στην Ελλάδα συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, αφού το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, με καθοδηγητή το ΚΚΕ, κυριαρχούσε, ενώ ο αστικός κρατικός μηχανισμός ήταν σμπαραλιασμένος. Η αστική κυβέρνηση που είχε δημιουργηθεί βρισκόταν στην Αίγυπτο και οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν είχαν καταφθάσει ακόμα στην Ελλάδα.
Όμως, το ΚΚΕ δεν είχε διαμορφωμένη επαναστατική στρατηγική που θα οδηγούσε στην επίλυση του ζητήματος της εξουσίας. Η απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής δεν συνδυάστηκε με την απελευθέρωση και από τα δεσμά της καπιταλιστικής εξουσίας.
Οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις δεν πρόλαβαν να χαρούν τη νίκη τους. Παρά το γεγονός ότι ήταν οπλισμένοι, βρέθηκαν τελικά στην «ουρά» των εξελίξεων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Έτσι κέρδισαν έδαφος στη σκληρή ταξική πάλη που ακολούθησε οι αστικές πολιτικές δυνάμεις με τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, με τραγικά αποτελέσματα για το λαό και το μεγαλειώδες κίνημά του.