ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ


9ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Πραγματοποιήθηκε το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ στις 12 - 14 Μάη στην Αθήνα. Συζήτησε για τη δράση της Οργάνωσης και την παρέμβασή της στη νεολαία, παίρνοντας υπόψη την προσυνεδριακή συζήτηση που έγινε στις ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις. Στο επίκεντρο του προβληματισμού τίθεται το πώς η ΚΝΕ θα ισχυροποιηθεί παραπέρα, αναπτύσσοντας τον πρωτοπόρο, επαναστατικό της ρόλο, ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμβάλλει στην οικοδόμηση του Μετώπου, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Εκτίμησε την ανοδική πορεία της Οργάνωσης, τη συμβολή της στους αγώνες της νέας γενιάς, την πάλη για να κερδίζεται μαζικά η νεολαία με την πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ. Χωρίς καμιά επανάπαυση, στεκόμαστε αποφασιστικά και απαιτητικά μπροστά σε νέα προβλήματα και ανάγκες που χρειάζεται να αντιμετωπίζει η δράση της ΚΝΕ. Στη βάση αυτής της συζήτησης και της αποδοχής των Θέσεων του ΚΣ από τα μέλη της Οργάνωσης καθόρισε τα καθήκοντα και τους στόχους της ΚΝΕ μέχρι το 10ο Συνέδριο.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Οι εξελίξεις, οι σχεδιασμοί που υπάρχουν για αλλεπάλληλα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και ειδικότερα σε βάρος των νέων αποτελούν αδήριτη ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος, προκύπτουν από το χαρακτήρα και τη φύση του στις σύγχρονες συνθήκες. Η μεθοδευμένη επίθεση στο παρόν και το μέλλον, στα δικαιώματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς, πρέπει να κατανοηθεί ως μέρος της συνολικής επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και την εργατική οικογένεια, με στόχο πιο φθηνή εργατική δύναμη, πιο πολλά κέρδη για τους καπιταλιστές.

Με βάση τη στρατηγική της ΕΕ, που επεξεργάσθηκε η Σύνοδος της Λισσαβόνας το 2000, θα επεκταθούν ακόμα πιο πολύ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η αύξηση του εργάσιμου χρόνου. Νέα πλήγματα θα δεχτούν οι κοπέλες που υφίστανται διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση. Η ανεργία, η μερική απασχόληση, η δουλειά χωρίς δικαιώματα γίνονται καθεστώς και είναι πιο έντονα στους νέους και τις νέες. Το δικαίωμα για ασφάλιση, δωρεάν υπηρεσίες υγείας χτυπιέται για τη νεολαία και πιο έντονα προβλήματα δημιουργούνται για τα ΑμΕΑ.

Τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας συρρικνώνονται. Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη συνθήκη της Μπολόνια, το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τη δημιουργία ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ κ.ά. οδηγούν στη γενική υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας. Ολο και περισσότεροι θα χάσουν το δικαίωμα στην υποχρεωτική παιδεία, θα εμποδιστούν να φθάσουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύεται ο ιδεολογικός ρόλος της εκπαίδευσης για τη χειραγώγηση της νεολαίας. Αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί και προχωρά η κατηγοριοποίηση σχολείων, σχολών, μαθητών και φοιτητών.

Αποτέλεσμα της αυξανόμενης διείσδυσης των μονοπωλίων στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι η παραγωγή τυποποιημένων υποπροϊόντων, η υποκουλτούρα, οι ταξικοί φραγμοί στην πρόσβαση στο καλλιτεχνικό έργο και στην πολιτιστική δημιουργία, η εμπορευματοποίηση των χώρων άθλησης, συνολικά του ελεύθερου χρόνου από πολυεθνικές εταιρίες.

Ενισχύονται συνεχώς οι μηχανισμοί καταστολής, ο περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Χρησιμοποιούνται κάμερες για παρακολούθηση σε χώρους εκπαίδευσης. Καταγράφονται οι συνδιαλέξεις. Η τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, ο περιορισμός του συνδικαλισμού διευκολύνονται με το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις. Ο αντικομμουνισμός και οι προσπάθειες για ποινικοποίηση της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των Κομμουνιστικών Νεολαιών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας του κινδύνου που αντιπροσωπεύει ο ιμπεριαλισμός, αλλά και του φόβου που δημιουργεί το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα κάτω από την καθοδήγηση και επίδραση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Η νεολαία βιώνει τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, το φόβο που προκαλούν. Ενα μεγάλο μέρος της αγανακτεί, οργίζεται για την επικράτηση του δίκαιου του ισχυρού. Ανησυχεί για την πολιτική και στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο περιορισμός των ελεύθερων χώρων στα αστικά κέντρα, σαν αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, διαμορφώνει μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση για τον κόσμο που ζούμε.

Κάτω και από την επίδραση των παραπάνω προβλημάτων σημειώνεται αύξηση της χρήσης ναρκωτικών από μικρότερες ηλικίες.

Ο καπιταλισμός, ως σύστημα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας. Ακόμα και όταν κάτω από την πίεση του κινήματος κάνει παραχωρήσεις, βρίσκει τρόπους να τις αποδυναμώνει. Αντεπιτίθεται, για να τις παίρνει πίσω.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ο καπιταλισμός εξαπολύει ιδεολογική και ηθική επίθεση για τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση, την τρομοκράτηση της νεολαίας, τη φθορά συνειδήσεων. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, αλλά αντίθετα οξύνει τα αδιέξοδα. Φοβάται την όξυνση της ταξικής πάλης, την αφύπνιση του λαού και της νεολαίας, τη χειραφέτησή της από την κυρίαρχη πολιτική. Ειδικά σήμερα που η νεολαία έχει αντικειμενικά περισσότερες δυνατότητες να αντιληφθεί την ουσία των προβλημάτων, δυνατότητες που δίνει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες.

Το σχετικά νέο είναι ότι δίπλα στους κλασικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς της παιδείας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της εκκλησίας και άλλων προστίθενται και νέοι, συνδεδεμένοι με τη δράση και διείσδυση των μονοπωλιακών συγκροτημάτων, στην παιδεία και στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Η κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα έχει βασικό της στόχο τη συκοφάντηση και το μηδενισμό του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, την αλλοίωση και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας σε βάρος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Στο επίκεντρο της επίθεσης είναι η ταξική πάλη, ο πρωτοπόρος ρόλος της εργατικής τάξης. Ποντάρει στο γεγονός ότι η νεολαία δεν έχει γνωρίσει το σοσιαλισμό, δεν έχει ζήσει τις εμπειρίες, τον απόηχο από τις καταχτήσεις και τα επιτεύγματά του, τη συμβολή του στην ανθρωπότητα. Ρίχνει τόνους λάσπης, διαστρεβλώνει, με στόχο να κρύψει την πραγματικότητα, ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η αστική και μικροαστική προπαγάνδα προβάλλει στην πρώτη γραμμή των ιδεολογημάτων της το σύνθημα της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, ως μέσα και πανάκεια για την ευημερία του λαού, της νεολαίας. Η αυταπάτη της ατομικής λύσης (που στην πραγματικότητα μπορεί να «βολέψει» ένα πολύ μικρό μέρος της νεολαίας), η ψευδεπίγραφη ελευθερία που υπόσχεται ο καπιταλισμός, σε συνδυασμό με την τρομοκράτηση των συνειδήσεων, σηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια της άρχουσας τάξης, των μηχανισμών και πολιτικών εκφραστών της να εγκλωβίσουν τη νεανική αμφισβήτηση.

Για να επιδράσει η άρχουσα τάξη στον τρόπο ζωής και τη συνείδηση της νεολαίας χρησιμοποιεί πολυπλόκαμους μηχανισμούς, πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε κάθε πτυχή της ζωής των νέων. Υπουργεία, υπηρεσίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα προγράμματα που χρηματοδοτεί η ΕΕ (όπως η «νεανική επιχειρηματικότητα»), οι διάφορες ΜΚΟ απευθύνονται ειδικά στη νεολαία με διάφορες πρωτοβουλίες. Οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν άμεσα ή έμμεσα σχολεία και σχολές, παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο των μαθημάτων, που διδάσκονται. Ο αποκαλούμενος «εθελοντισμός» εθίζει τη νεολαία στην απλήρωτη εργασία, στη μεταβίβαση ευθυνών από το κράτος προς τους εργαζόμενους, όπως π.χ. στον τομέα της πρόνοιας. Στο όνομα εθνικών συμφερόντων και της «κοινωνίας της αλληλεγγύης» προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις διαθέσεις για συλλογική δράση, αναπαράγει λογικές συναίνεσης.

Σε αυτή την υπόθεση της χειραγώγησης και ενσωμάτωσης, ιδιαίτερο ρόλο έχουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι νεολαίες τους. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, το ΣΥΝ προώθησαν την ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμφωνούν στη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων, όπως αυτή εκφράστηκε από τις διάφορες συνθήκες (Μάαστριχτ, «Λευκή Βίβλος», Λισσαβόνα). Μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υλοποίησαν στην πράξη μια σειρά από πλευρές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προωθώντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, τομέων κοινωνικής πρόνοιας, αξιοποιώντας την αντιδραστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου, που υιοθέτησαν. Η όξυνση των προβλημάτων των νέων και τα αδιέξοδα ενισχύονται από τη συνειδητή ταξική επιλογή αυτών των δυνάμεων να στηρίζουν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό το λόγο εξειδικεύουν την τακτική τους στη νεολαία, με στόχο τον εξωραϊσμό των αναδιαρθρώσεων, την αποδοχή της «αιωνιότητας» του καπιταλισμού, την ενσωμάτωση του νεολαιίστικου κινήματος στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής και στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτά τα πλαίσια αναπαράγουν τα πιο αντιδραστικά ιδεολογήματα και τον αντικομμουνισμό, διαδικασία που περνάει μέσα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη δράσης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, αξιοποιώντας τις συνδικαλιστικές τους δυνάμεις στο εργατικό, γενικότερο λαϊκό κίνημα, στο φοιτητικό και τις δυνάμεις τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στήνουν μηχανισμούς υποταγής και συμβιβασμού, προωθώντας το ρουσφέτι, τη συναλλαγή, για την εξαγορά νεανικών συνειδήσεων.

Η αντιπαράθεση της ΚΝΕ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και ομάδες που δρουν μέσα στη νεολαία είναι πολιτική και ιδεολογική με στόχο να αποκαλύπτει την ουσία των θέσεών τους, το ρόλο τους, προβάλλοντας την πολιτική, την ιδεολογία, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της ζωής της νεολαίας, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο. Ιδιαίτερα η αντιπαράθεση σε σχέση με την ΟΝΝΕΔ και τη Ν. ΠΑΣΟΚ πρέπει πιο επίμονα να αναπτυχθεί. Πιο συστηματικά να επεξεργαζόμαστε την επιχειρηματολογία μας, να γίνεται πιο εκλαϊκευμένη. Να αποκαλύπτει τα ιδεολογήματα που προβάλλουν, ώστε η όξυνση της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης να απεγκλωβίζει νέες και νέους από αυτούς τους χώρους. Απέναντι στις άλλες δυνάμεις, μέσα στη νεολαία, είναι απαραίτητο να δυναμώσει το ιδεολογικό μέτωπο στα ρεύματα και στις αντιλήψεις που πρεσβεύουν, να δυναμώσει και η πολιτική απάντηση στις θέσεις τους και στην αντικομμουνιστική τους προπαγάνδα.

ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΑΔΜ, ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία να κερδίσει τη νέα γενιά, η συλλογικότητα συνυπάρχει με τον ατομισμό, η διάθεση για πάλη με τις αυταπάτες για βόλεμα, η αξία της ταξικής πάλης και της αλληλεγγύης με το συντεχνιασμό. Η αμφισβήτηση δυναμώνει. Υπάρχουν ενδείξεις και σημάδια ριζοσπαστισμού και με τη δική μας συμβολή. Η διαπάλη για το κέρδισμα της νεολαίας οξύνεται και θα γενικεύεται, δεν έχει κριθεί.

Δεν υπάρχουν σήμερα μόνο τάσεις ενσωμάτωσης και συμβιβασμού της νεολαίας, υπάρχουν και τάσεις αμφισβήτησης και ριζοσπαστισμού. Τα αγωνιστικά ξεσπάσματα ενάντια στον πόλεμο και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν έκφραση μιας γενικότερης δυσαρέσκειας απέναντι στη σημερινή κατάσταση. Καταγράφεται μια μαζική δυσπιστία απέναντι σε μια σειρά αστικούς θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη κλπ. Σε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας καταγράφεται κριτική έως αρνητική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα της νεολαίας, η αντίθεση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμπάθεια σε λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό είναι έντονα.

Χρειάζεται να ανέβει η οργάνωση, η αντιιμπεριαλιστική δράση, η πολιτικοποίηση της νεολαίας, που σήμερα αφορά στον πυρήνα του πολιτικού ζητήματος, δηλαδή το θέμα της αλλαγής της εξουσίας.

Πλατιά τμήματα της νεολαίας μπορούν να συσπειρωθούν στον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα, στη βάση της αντιπαράθεσης με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με τη συνολική στρατηγική του ιμπεριαλισμού και της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους. Αυτή η γραμμή πάλης, αν και δεν προϋποθέτει τη συμφωνία με το σοσιαλισμό, καλλιεργεί την πείρα και τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας ρήξης.

Τα συμφέροντα της νεολαίας, το μέλλον της συνδέονται με την πάλη για την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων. Με το δρόμο ανάπτυξης που το ΚΚΕ προβάλλει, τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Η πάλη ανάμεσα στις δύο αυτές γραμμές ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Περισσότεροι νέοι, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, αντιμετωπίζουν θετικά την έννοια του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Η πείρα δείχνει ότι διευρύνεται η συσπείρωση νέων γύρω από τις δυνάμεις και τις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ. Είναι ένα μέρος της νεολαίας το οποίο προβληματίζεται, διαφοροποιείται από το κυρίαρχο ρεύμα. Αυτούς τους νέους συναντάμε στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις διάφορες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που παίρνει η Οργάνωση σε χώρους της νεολαίας. Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από νέους και νέες, που συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες πάνω στα ζητήματα του αθλητισμού και του πολιτισμού, που αντιστέκονται στην παρέμβαση των μονοπωλίων.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα της νεολαίας θα έχει προοπτική, μόνο αν είναι σε σύγκρουση με την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, γενικότερα με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Αν συνδέεται με αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης, με την πορεία οικοδόμησης του Μετώπου, που η έκβαση της πάλης του πρέπει να είναι η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία. Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η λαϊκή εξουσία ταυτίζεται με τη σοσιαλιστική εξουσία, με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Το ζήτημα της επικαιρότητας του Σοσιαλισμού δεν εξαρτάται από το συσχετισμό δύναμης, αλλά προκύπτει από τις αντικειμενικές συνθήκες, από το γεγονός ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος στο Σοσιαλισμό.

Τα προηγούμενα χρόνια η ΚΝΕ ανέπτυξε την πολιτική, μαζική και ιδεολογική δράση της με στόχο να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη της νεολαίας πάνω στα προβλήματα που βίωνε και οξύνονται καθημερινά. Πρόβαλλε την πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ μέσα στη νεολαία και στο κίνημά της, διαδίδοντας την πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο, που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Υπάρχει καλή βάση, για να μπορέσει η ΚΝΕ να αναπτύξει πιο ολοκληρωμένη δράση.

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΩΣ ΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ δοκιμάζεται καθημερινά μέσα στη μαζική πολιτική ιδεολογική δράση της στη νεολαία και το κίνημά της. Κρίνεται στην ικανότητα να πρωτοστατεί στην πάλη όλων των τμημάτων της νεολαίας, στην ικανότητα προώθησης πλατιάς συσπείρωσης δυνάμεων στα μέτωπα πάλης γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς στόχους. Από την ικανότητα να αφυπνίζει τη νεολαία και να δυναμώνει την αντίσταση και το μαζικό της αγώνα. Κρίνεται από την ικανότητα προσανατολισμού, σχεδιασμού με όρους υποδομής και προοπτικής, στην ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση, μακριά από κάθε πνεύμα καμπανιακής, ρουτινιάρικης δουλειάς, που φέρνει εφήμερα ή κατώτερα των δυνατοτήτων αποτελέσματα. Να σχεδιάζει συστηματικά, ως αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς της, τη στρατολογία και διαπαιδαγώγηση των νέων μελών.

Τα καθήκοντα και οι στόχοι της ΚΝΕ αποβλέπουν στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης της νεολαίας, ώστε να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που βιώνει και τους ενόχους για τα προβλήματά της, να «βλέπει» την ταξική ουσία που έχει η πολιτική. Να διαμορφώνει πολιτική θέση και στάση υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου, να εντάσσεται στην πάλη για το σοσιαλισμό. Να μπορεί η ΚΝΕ να συνδέεται διαρκώς με τις πιο πλατιές μάζες της νεολαίας, διευρύνοντας τους πολιτικούς δεσμούς με χιλιάδες νέους και νέες.

ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ - ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΝΕ

Αυτό που έχουμε να λύσουμε καθοδηγητικά είναι να αντιμετωπίζεται μόνιμα η ιδεολογική δουλειά στην ΚΝΕ ως βασικό συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς, του χαρακτήρα της ΚΝΕ ως σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων κομμουνιστών. Το άνοιγμα ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης στις ΟΒ, στα όργανα είναι όρος, για να αποκτά η λειτουργία μας ουσιαστικό περιεχόμενο, να ενισχύεται ο εξοπλισμός του δυναμικού της ΚΝΕ, να γίνονται βήματα στην αφομοίωση της πολιτικής μας. Με τις μορφές οργανωμένης ιδεολογικής δουλειάς, με ιδεολογικά μαθήματα και διαλέξεις και αξιοποίηση των κομματικών εντύπων, του Ριζοσπάστη, του Οδηγητή, της ΚΟΜΕΠ, των Θεμάτων Παιδείας. Με οργανωμένη βοήθεια για αυτομόρφωση. Με τον εμπλουτισμό της εσωοργανωτικής ζωής με ιδεολογικά ζητήματα και επιχειρήματα.

Ολη η εσωτερική ζωή και δράση της ΚΝΕ υπηρετεί τον εξής στόχο: Οι κνίτες και οι κνίτισσες να εμπνέονται από το σύνθημα «πρωτοπόροι στη μόρφωση και τον πολιτισμό - πρωτοπόροι στον αγώνα». Να αποκτούν ικανότητες και δυνατότητες, ανυπότακτη στάση, για να ανταποκρίνονται στα σύνθετα καθήκοντα του αγώνα, στις υποχρεώσεις τους στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Να αποκτούν ικανότητες και δυνατότητες σύνδεσης με τις πλατιές μάζες της νεολαίας.

Η άνοδος της ιδεολογικοπολιτικής στάθμης της ΚΝΕ και του μορφωτικού ρεύματος θα προχωρά στο βαθμό που γίνεται συστηματική προσπάθεια να αφομοιωθεί το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, να κατανοηθεί πιο ουσιαστικά η Στρατηγική του Κόμματος για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και την πάλη για το σοσιαλισμό και από την άλλη πώς η ΚΝΕ θα εξειδικεύει αυτήν την πολιτική στη νεολαία και το κίνημά της. Οι δυο στόχοι -γνώση και αφομοίωση της στρατηγικής και εξειδίκευση- είναι αλληλένδετοι. Απαιτείται σχεδιασμένη ιδεολογική, θεωρητική και πολιτική κατάρτιση των στελεχών και μελών της ΚΝΕ, με ειδικό πρόγραμμα για τα νέα μέλη, για τους νέους και τις νέες που είναι σε φάση προετοιμασίας για να κατακτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Να προσπαθούμε συνεχώς, μέσα στην πράξη και τη δράση, να κατακτούμε σε βάθος τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία μας, σε σύνδεση με τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής, τα παλιά και νέα προβλήματα που εμφανίζονται, όσον αφορά τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της νεολαίας, τη μόρφωση και τα δικαιώματά της, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις που επιδρούν στη ζωή και στους προβληματισμούς της νεολαίας. Ξεχωριστή σημασία στην ιδεολογική και αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των μελών της ΚΝΕ αποκτά η γνώση και διάδοση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ να κατανοήσουν, πως η καθημερινή μελέτη και η πολύμορφη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» αποτελεί ένα βασικό και αναντικατάστατο μοχλό για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ, για τη διάδοση της πολιτικής του ΚΚΕ μέσα στη νεολαία.

Εντοπίζουμε την ανάγκη διαμόρφωσης και ανάπτυξης του πολιτιστικού μορφωτικού ρεύματος στην ΚΝΕ, που θα έχει την αντανάκλασή του συνολικά στη νεολαία, για να διαμορφώνεται μια διαφορετική πνευματική και αξιακή ατμόσφαιρα. Η διαμόρφωση πολιτιστικού μορφωτικού ρεύματος, που θα χαρακτηρίζει την ΚΝΕ ως οργάνωση, το κάθε μέλος της ξεχωριστά, τις δραστηριότητές της στη νεολαία, είναι παράγοντας αφύπνισης της νεολαίας, είναι συμβολή στην κατανόηση του νοήματος της ζωής, της ελευθερίας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες να εξασφαλίσουμε αυτό τον προσανατολισμό, να διαμορφώσουμε όρους για το μορφωτικό ρεύμα, και ως συλλογική προσπάθεια, αλλά και ως προσπάθεια ενίσχυσης της ευθύνης του κάθε μέλους της ΚΝΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ

Η ένταση της μαζικής ιδεολογικοπολιτικής δραστηριότητας είναι βασικός όρος, για να αναπτύσσεται η πάλη της νεολαίας. Να αποκρούονται ιδεολογήματα που οδηγούν στη μοιρολατρία και την ενσωμάτωση, που μπλοκάρουν τη συνείδηση και συνολικά τη στάση ζωής της νεολαίας. Συντελεί στη διαμόρφωση νέων με αγωνιστική, ανυπότακτη προσωπικότητα, που θα εμπνέονται από τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του κομμουνιστικού κινήματος.

Η ιδεολογική πολιτική μας παρέμβαση επιδιώκουμε να ξεδιπλώνεται μέσα στη νεολαία, τα τμήματά της καλύτερα επεξεργασμένη, πιο πειστική, με επιχειρήματα από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα προβλήματα της νεολαίας. Να δίνει ώθηση στην αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να βοηθά τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

Προβάλλουμε επιθετικά την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Σοσιαλισμού, υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματά του, την προσφορά του στην ανθρωπότητα. Να γίνεται ιδεολογική αντεπίθεση, προβάλλοντας την κοσμοθεωρία μας, τα κομμουνιστικά ιδανικά και αξίες, που υπερέχουν στην αντιπαράθεση με τις αντιλήψεις και τα ιδεολογήματα της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Απαιτείται εξειδίκευση, που να αντιμετωπίζει θεωρητικά ζητήματα αιχμής, που είναι διαφορετικά ανάμεσα στα τμήματα νεολαίας και ανάμεσα στις ηλικιακές κατηγορίες των νέων. Αναδεικνύουμε ζητήματα σε κάθε χώρο, τα οποία χρειάζεται να επεξεργαστούν και από την ΚΝΕ, τα τμήματα και τις ομάδες δουλειάς των οργάνων, ξεκινώντας από το ΚΣ.

Με δεδομένο το μικρό αριθμό συνδικαλισμένων νέων να ανοιχτεί πιο πλατιά συζήτηση για το ρόλο των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, θέματα για τη σύγχρονη εργατική τάξη, την κοινωνικοταξική διάρθρωση και την ταξική πάλη. Επίσης για το ρόλο της εργασίας, την ουσία της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, τι είναι η υπεραξία.

Στους μαθητές να προσεχτούν ζητήματα που αφορούν την κοινωνική εξέλιξη, την εξέλιξη του ανθρώπου σε σχέση με την εργασία, το πραγματικό νόημα της ελευθερίας, τη δημιουργία και το ρόλο των θρησκειών. Για την αξία της γνώσης, για τα μαθήματα του σχολείου, αντιμετωπίζοντας βασικές αντιεπιστημονικές θεωρίες που διδάσκονται. Η δουλειά στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ (ΤΕΕ) χρειάζεται επιπλέον εξειδίκευση και στην ιεράρχηση ζητημάτων και στον τρόπο που θα τα ανοίξουμε.

Στους φοιτητές και σπουδαστές να καλλιεργηθεί η ενασχόληση με το περιεχόμενο σπουδών. Χρειάζεται πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, για να αντιμετωπίζουμε τα ιδεολογήματα και τα ρεύματα της αστικής ιδεολογίας, η οποία αναπαράγεται μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πιο αποφασιστικά να αναδειχθεί η σχέση της επιστήμης με την εργασία και την οικονομία, ο κοινωνικός ρόλος της επιστήμης.

Η ιδεολογική και πολιτική δραστηριότητα απαιτεί και βελτίωση στις μορφές που αξιοποιούνται. Η πολυμορφία θα δίνει τη δυνατότητα για πιο πλατιά και σταθερή δουλειά, αναβαθμισμένη ποιότητα στην παρέμβασή μας. Οι δοκιμασμένες μορφές αφορούν την εξόρμηση, τις μαζικές εκδηλώσεις, τις συσκέψεις των ΟΒ, τις οργανωμένες συζητήσεις. Αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο, να προετοιμάζονται πιο ολοκληρωμένα, να εμπλουτίζονται και να πετυχαίνουν πιο αποτελεσματική πολιτική επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία. Η ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα στη νεολαία, όταν συνδυάζεται με τον πολιτισμό και αξιοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία, μπορεί να συγκινεί, να διαπαιδαγωγεί και να μορφώνει. Χρειάζεται, επόμενα, να πρωτοστατήσουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ στην ανάπτυξη της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές τέχνης, φιλοδοξώντας να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο αισθητικής στις εκδηλώσεις, στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, σε κάθε πρωτοβουλία μας.

Μορφές μαζικής ιδεολογικής παρέμβασης αποτελούν και οι μαρξιστικοί όμιλοι, στη βάση της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος. Σε αυτούς μπορούν να συμμετέχουν και μέλη της ΚΝΕ, παίρνοντας τη γνώμη των ΟΒ στις οποίες συμμετέχουν και των καθοδηγητικών οργάνων. Οι μαρξιστικοί όμιλοι δεν είναι ένα οργανωτικό σχήμα για την ιδεολογική δουλειά. Μπορούν να συμβάλουν στην ιδεολογική παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, με στόχο τη μαρξιστική προσέγγιση στη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και άλλες επιστήμες, να συμβάλουν στην ιδεολογική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο των σπουδών και των συγγραμμάτων.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη μάχη που θα δώσει η οργάνωση στο πλευρό του κόμματος για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές το επόμενο διάστημα, να εκφραστεί άμεσα και συγκεκριμένα ουσιαστική βελτίωση.

Αυτή η κατ’ εξοχήν πολιτική αναμέτρηση μπορεί και πρέπει να δοθεί αποφασιστικά από την ΚΝΕ. Συνεπώς, επιμένουμε στο διαρκή εξοπλισμό των δυνάμεων μας, στην ενίσχυση της μαζικής δράσης στη νεολαία, για να διαμορφώσουμε κριτήριο ψήφου στη βάση των προβλημάτων, των αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από τη ΝΔ, χτες από το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτοντας το ρόλο του ΣΥΝ. Η νεολαία, προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά της, να ενισχύσει αποφασιστικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση.

Η μάχη αυτή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, μαζική επαφή και επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία, αντιμετώπιση των επιχειρημάτων των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Υπό αυτή την έννοια η μαζική δράση στη νεολαία να συνδυάζει και τη λειτουργία της ΟΒ, όπου θα γενικεύεται η πείρα, θα συζητούνται και θα αναλύονται επιχειρήματα, θα βελτιώνεται το μέτωπο στις άλλες δυνάμεις.

Η δράση της ΚΝΕ στις τοπικές εκλογές να δώσει ώθηση για πιο στενούς δεσμούς της Οργάνωσης με τη νεολαία, στη διεύρυνση τοπικών συσπειρώσεων για τα προβλήματα της νεολαίας. Να βοηθήσει, ώστε να αντιλαμβάνονται πιο βαθιά οι νέοι την ουσία του θεσμού της ΤΑ και τη σχέση του με το αστικό κράτος, αλλά και να γνωρίζουν ολόπλευρα τα λαϊκά προβλήματα που διογκώνονται.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Η δράση της ΚΝΕ στο κίνημα νεολαίας στηρίζεται από τη μια μεριά στην εργαζόμενη και άνεργη νεολαία και το πώς αυτή αναπτύσσει την πάλη της μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και από την άλλη στην πάλη της νεολαίας που βρίσκεται στην εκπαίδευση. Δίνοντας βάρος στους δύο αυτούς βασικούς χώρους απλώνεται η μαζική, πολιτική και ιδεολογική δράση της ΚΝΕ σε όλη τη νεολαία. Με μεγαλύτερη απαίτηση, χρειάζεται να δουλέψουμε στις νέες γυναίκες με επίγνωση ότι το γυναικείο ζήτημα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταξικής εκμετάλλευσης και τα νέα ζευγάρια, καθώς επίσης και στους νέους μετανάστες, που εργάζονται ή σπουδάζουν στη χώρα μας.

Η νεολαία δε συνιστά ξεχωριστή τάξη ή στρώμα, αλλά είναι ενταγμένη στην κοινωνικοταξική διάρθρωση. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται, ανήκει ή προσεγγίζει τη σύγχρονη εργατική τάξη.

Το νεολαιίστικο κίνημα δεν μπορεί να έχει αυτοτελή πρόταση διεξόδου, δεν μπορεί να έχει ενιαία δομή. Νεολαιίστικο κίνημα σημαίνει δράση της νεολαίας και εκφράζεται μέσα από τη δράση των νέων μέσα στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα της φτωχής αγροτιάς, στους αυτοαπασχολούμενους, μέσα από τη δράση του μαθητικού, του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Θέλουμε να κατακτιέται κοινή δράση των τμημάτων της νεολαίας σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σε σύνδεση με την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα. Θέλουμε την κοινή δράση της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας, των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, των νέων αγροτών, των μεταναστών.

Η παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία και το κίνημά της πατάει πάνω στα προβλήματα που βιώνει, με στόχο να υιοθετούνται αιτήματα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, πάνω στα μέτωπα πάλης. Αξιοποιεί ως βάση το πλαίσιο λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, που αποφασίστηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη Νεολαία. Το πλαίσιο εξειδικεύεται σύμφωνα με ζητήματα που προκύπτουν στην πάλη, ιεραρχώντας στόχους και αιτήματα πάνω στα μέτωπα πάλης:

€- Πάλη για ολόπλευρη μόρφωση για όλους μέσα από ένα δημόσιο και πραγματικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα ενιαίας λαϊκής παιδείας.

€- Αγώνας για το δικαίωμα σε σταθερή εργασία για όλους τους νέους μετά τα 18 χρόνια, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αγώνας κατά της ανισοτιμίας των δύο φύλων, με όλες τις εκφράσεις που έχει στην κοινωνική, πολιτική, οικογενειακή ζωή.

-€ Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Οχι στο μισθοφορικό στρατό.

€- Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της νεολαίας σε όλους τους χώρους που εργάζεται και σπουδάζει.

€- Για δημιουργικό και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για το δικαίωμα στην πολιτιστική δημιουργία και τον αθλητισμό, για ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον.

-€ Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στην καλλιέργεια της ναρκωκουλτούρας.

Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Οσο πιο πολύ δυναμώσουμε τη δουλειά μας στην εργατική και γενικότερα στην εργαζόμενη νεολαία, τόσο πιο πολύ θα καρποφορούν οι προσπάθειές μας σε όλα τα τμήματα της νεολαίας. Θα προωθείται η κοινή δράση των τμημάτων της νεολαίας, θα συνδέεται το κίνημα της νεολαίας με την εργατική τάξη. Το περιεχόμενο της δουλειάς μας πρέπει να βλέπει ολόπλευρα τις ανάγκες της. Βεβαίως η βάση της παρέμβασής μας βρίσκεται στην πάλη για τα προβλήματα της δουλειάς. Η εργαζόμενη νεολαία όμως έχει πολύπλευρες ανάγκες, όπως το δικαίωμα στην ανάπαυση, στις διακοπές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Επιπλέον πρέπει να διασφαλίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματά της, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες της, το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Δρούμε, για να οργανωθεί η εργαζόμενη και η άνεργη νεολαία στα συνδικάτα, κατά κλάδο. Σημαίνει δράση, ώστε οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να δράσουν κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ, κατανοώντας το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, των δύο γραμμών που συγκρούονται μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΚΝΕ στηρίζει ενεργά τις Γραμματείες Νέων που συγκρότησε το ΠΑΜΕ. Συμβάλλουμε στη δημιουργία Επιτροπών Νέων εργαζομένων σε συνδικάτα, κυρίως σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με ταξικό προσανατολισμό. Επιτροπές εργαζομένων που θα συσπειρώνουν στη ζωή των σωματείων τους νέους. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες για τους άνεργους νέους, οι οποίες περνάνε μέσα από τα ταξικά συνδικάτα.

Ιδιαίτερα μας απασχολεί η δράση στους νέους εργάτες που είναι μετανάστες και είναι σημαντικό τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας. Αναδείχτηκε η ανάγκη να προσανατολιστούμε καλύτερα στους νέους μετανάστες. Χρειάζεται καλύτερη εξειδίκευση του πλαισίου πάλης που βάζουμε σε κάθε τμήμα νεολαίας ώστε να συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα των νέων μεταναστών. Μέσα από τα συνδικάτα, τις επιτροπές νέων να εντάσσονται στη δράση και να παίρνονται και πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν και ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ιδιαίτερο βάρος και εξειδικευμένη προσπάθεια να γίνει στη δράση μας στους χώρους της κατάρτισης (ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, κλπ.). Να γενικευτεί σε όλη τη χώρα η οργάνωση των σπουδαστών σε συλλόγους και να προωθήσουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ.

Χρειάζεται το νέο ΚΣ να μελετήσει τη δράση μας και σε άλλα τμήματα της εργαζόμενης νεολαίας, όπως οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης οι νέοι αγρότες και γενικότερα οι νέοι της υπαίθρου πρέπει να απασχολήσουν πιο ουσιαστικά το σχεδιασμό των οργανώσεων σε αγροτικές περιοχές, για τη συσπείρωση και δράση μέσα από την ΠΑΣΥ.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στοχεύουμε να ανέβει η ποιότητα της πολιτικοϊδεολογικής δουλειάς στη νεολαία που σπουδάζει με κατάλληλη προσαρμογή στους μαθητές, στους φοιτητές και σπουδαστές, στα παιδιά της κατάρτισης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στα παιδιά των νυχτερινών σχολείων, των ΟΑΕΔ. Η καθοδηγητική δουλειά ως ουσία, περιεχόμενο και κατεύθυνση πρέπει να είναι ενιαία, αλλά και ταυτόχρονα να απευθύνεται με επεξεργασμένο πρόγραμμα στα παιδιά των εργατικών οικογενειών, της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν που βρίσκονται στην εκπαίδευση. Να παίρνουμε υπόψη το λίγο ελεύθερο χρόνο των μαθητών, αλλά και φοιτητών και σπουδαστών, τη μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται απέναντι στους ταξικούς φραγμούς, αλλά και τη μεταβατική φάση που περνούν, ώστε να ατσαλώνονται για τα επόμενα στάδια της ζωής τους.

Στο μαθητικό κίνημα δρούμε στις μαθητικές κοινότητες και συμβούλια για την αγωνιστική δράση τους, την ενιαία και δημοκρατική διεξαγωγή εκλογών. Παλεύουμε για την οργάνωση και αγωνιστική έκφραση των μαθητών, των 5μελών - 15μελών. Στη βάση αυτή συμβάλλουμε στη συγκρότηση Συντονιστικών κατά δήμο και πόλη, που θα συνενώνονται πανελλαδικά, θα δρουν στη διάρκεια όλης της χρονιάς. Να δούμε εξειδικευμένα τη δουλειά μας στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ (ΤΕΕ).

Στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα προβάλλει η ανάγκη για τη δημιουργία πόλου συσπείρωσης, που θα παρεμβαίνει πανελλαδικά και θα συντονίζει την αγωνιστική δράση στα προβλήματα φοιτητών - σπουδαστών, με στόχους πάλης ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, για τη διεκδίκηση ενιαίας δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, θα ενισχύει την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση στο φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα. Τα Συντονιστικά είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του πόλου συσπείρωσης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και δεν αποτελούν παράταξη. Στόχος είναι να συντονίζονται οι σύλλογοι, με αγωνιστικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και οι Επιτροπές Αγώνα των σχολών κατά πόλη και πανελλαδικά στα Συντονιστικά, να βοηθούν στην αλλαγή συσχετισμού. Ο πόλος αυτός θα αφορά στους φοιτητές, αλλά θα συμβάλλει και στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και το διδακτικό προσωπικό. Η Πανσπουδαστική, ως παράταξη που συσπειρώνει φοιτητές σε κάθε σχολή, μπορεί να συμβάλει στην παραπάνω κατεύθυνση. Πιο αποφασιστικά να προωθηθεί η πάλη και συσπείρωση στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, χώρο που μαζικοποιείται τα τελευταία χρόνια

Το νέο ΚΣ να οργανώσει πανελλαδική σύσκεψη της ΚΝΕ με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντίστοιχα εμφανίζονται στο μαθητικό και φοιτητικό-σπουδαστικό χώρο. Να επεξεργαστούμε βαθύτερα την τακτική της ΚΝΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζει στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ώστε να αναζωογονηθεί η δράση του κινήματος. Να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση, ώστε να αναπτυχθεί το μαθητικό κίνημα, να αποκατασταθεί ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων. Χρειάζεται να γίνει επεξεργασία του τρόπου που αυτό θα επιτευχθεί με τη συσπείρωση δυνάμεων, τη διαμόρφωση και νέων μορφών οργάνωσης των μαθητών με βάση το σχολείο και με συντονισμό δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα να μελετηθεί η διαμόρφωση πόλου συσπείρωσης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Η ΚΝΕ πρέπει να καλλιεργήσει σε όλη τη νεολαία και εξειδικευμένα στα τμήματά της την αγωνιστική αλληλεγγύη και την κατανόηση ότι τα προβλήματα της εργασίας και της μόρφωσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, του περιβάλλοντος και των ναρκωτικών αφορούν το σύνολό της, είναι ενιαία.

Να συμβάλει στην κοινή δράση στον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της νεολαίας, στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο μέτωπο του Πολιτισμού, στην αθλητική δραστηριότητα, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για τα προβλήματα των νέων γυναικών, αλλά και γύρω από οξυμένα προβλήματα που θα προκύπτουν. Η κοινή δράση μπορεί να παίρνει και ιδιαίτερες μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης ανάμεσα στους χώρους εργασίας και μόρφωσης, στη γειτονιά.

Η συσπείρωση πρέπει να γίνει αντιληπτή, ως μια αρχική ακόμα συμφωνία πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων, που εκφράζει την ανησυχία, τη διάθεση και τη δυνατότητα για δράση. Και μόνο το γεγονός ότι συνενώνει νέες και νέους, είτε χωρίς εμπειρία στο κίνημα, είτε με διαφορετικές εμπειρίες, αφετηρίες και ενδιαφέροντα, προκύπτει ότι απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και ικανότητα να διαμορφώνουν κοινή συνείδηση μέσα από τη διαφορετική πολύμορφη δράση.

Είναι αναγκαίο να κατανοηθεί ότι η συσπείρωση δυνάμεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οργανωτικούς όρους. Δεν ταυτίζεται με φορείς ή παρατάξεις. Το καθήκον για τη συσπείρωση δυνάμεων πρέπει να κατανοείται ως ο σταθερός προσανατολισμός των Οργανώσεων Βάσης και των οργάνων της ΚΝΕ, ώστε πλατύτερα τμήματα της νεολαίας να συσπειρώνονται γύρω από το πλαίσιο πάλης, σε επιμέρους μέτωπα πάλης, στη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

Χρειάζεται η δουλειά στα διάφορα τμήματα της νεολαίας να επεκτείνεται και στο χώρο κατοικίας. Υπάρχουν πολλοί χώροι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της νεολαίας, όπως είναι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Υπάρχουν τοπικές δραστηριότητες γύρω από προβλήματα, όπως του περιβάλλοντος, κατά των ναρκωτικών κλπ. Το νέο ΚΣ με την καθοδήγηση και βοήθεια του Κόμματος πρέπει να μελετήσει πιο καλά όλη αυτή τη διαδικασία που σχεδιάζεται με το ν/σ για τα λεγόμενα τοπικά συμβούλια νέων. Να μελετήσει πιο ουσιαστικά το θέμα της κοινής δράσης και συνάντησης των διαφόρων τμημάτων της νεολαίας και στον τόπο κατοικίας με επιτροπές νεολαίας, στέκια και άλλες μορφές.

ΓΙΑ ΚΝΕ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΒ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΙΣΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

Τα όποια θετικά βήματα θα σταθεροποιούνται, όσο οι ΟΒ με τη βοήθεια των οργάνων, των στελεχών αφομοιώνουν το κύριο καθήκον τους, δηλαδή την οργάνωση της πολύμορφης, μαζικής, πολιτικής πάλης της νεολαίας στο χώρο ευθύνης τους, σε συνδυασμό με την πλούσια εσωοργανωτική ζωή. Αυτές οι δύο αλληλένδετες πλευρές βοηθούν συνολικά την ΚΝΕ και να συγχωνεύεται με τη νεολαία και να ξεχωρίζει με το παράδειγμα και το ρόλο της.

Η ανάπτυξη μιας πλούσιας εσωοργανωτικής ζωής με ζωντανή συζήτηση, με πολιτική μορφωτική δουλειά στοχεύει στην ικανοποίηση της ανάγκης, για κομμουνιστική, διαπαιδαγωγητική δουλειά, για ποιότητα στη δράση. Πλούσια εσωοργανωτική δραστηριότητα σημαίνει πολιτική, ιδεολογική στήριξη των μελών, εξοπλισμός για τους στόχους που βάζουμε, υλοποίηση προγράμματος ιδεολογικής δουλειάς, πολιτιστικές και μορφωτικές πρωτοβουλίες της ΟΒ (π.χ. θέατρο, κινηματογράφο, εκδρομές), που συμβάλλουν στο συντροφικό δέσιμο των μελών της ΟΒ και δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον ελεύθερο χρόνο.

Η ΟΒ πρέπει να σχεδιάζει την πολιτική μαζική δουλειά στη νεολαία. Να έχει σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο, στη βάση των γενικότερων κατευθύνσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η μαζική πολιτική επαφή της ΚΝΕ με τη νεολαία του χώρου της.

Αποφασιστικός παράγοντας και προϋπόθεση, για να σταθεροποιούνται ουσιαστικά βήματα μπροστά, είναι η βελτίωση της λειτουργίας των γραφείων των ΟΒ. Η ουσιαστική λειτουργία τους, ως όργανα της ΚΝΕ, με συγκεκριμένη και καθαρή αντίληψη του ρόλου και της αποστολής τους.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο στόχος για ΚΝΕ γερή και μαζική απορρέει από τη φυσιογνωμία της ΚΝΕ. Ο στόχος μας είναι να κερδίζεται μαζικά η νεολαία με το ΚΚΕ, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Οι δυνατότητες για μαζική ανάπτυξη της ΚΝΕ στηρίζονται στην απήχηση που βρίσκει η πολιτική του ΚΚΕ, στη δράση της Οργάνωσης και την παρέμβασή της στο κίνημα της νεολαίας, στην ικανότητα της κάθε ΟΒ να ισχυροποιεί τους δεσμούς της με τη νεολαία στο χώρο της.

Στο βαθμό που η στρατολογία και η οικοδόμηση σχεδιάζεται σταθερά από τα καθοδηγητικά όργανα, προγραμματίζεται, μπορούν να υλοποιούνται οι στόχοι ανάπτυξης. Στο βαθμό που η καθοδηγητική δουλειά των οργάνων συμβάλλει στην αποτελεσματική μαζική, πολιτική ιδεολογική δράση της κάθε ΟΒ στο χώρο ευθύνης της, ώστε να διαμορφώνεται σταθερός κύκλος επιρροής, θα ανεβαίνει και ο ρυθμός στρατολογίας και αφομοίωσης νέων μελών.

Επιδιώκουμε να βρίσκεται η ΚΝΕ σε περισσότερους χώρους, όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει και ψυχαγωγείται η νεολαία και να συνδέεται μαζί της πιο πλατιά.

Το πρόβλημα της αφομοίωσης οφείλεται στο βασικό ζήτημα που μας απασχολεί. Στο πώς, δηλαδή, η ΟΒ θα κατακτά τέτοια λειτουργία και περιεχόμενο, που συμβάλλει στην αφομοίωση. Τα όργανα που εκλέχτηκαν και το νέο ΚΣ μπορούν να λύσουν προβλήματα προσανατολισμού στη βελτίωση της λειτουργίας και δράσης της ΟΒ, λύνοντας και προβλήματα αφομοίωσης που εμφανίστηκαν.

Ιεραρχούμε την ανάπτυξη και οικοδόμηση ΟΒ στην εργαζόμενη νεολαία, στους χώρους κατάρτισης, στους τόπους δουλειάς και κλάδους, αλλά και σε συνοικίες, με κύριο προσανατολισμό στην εργαζόμενη νεολαία. Στοχεύουμε να αποκτήσουμε οργανώσεις στους μεγάλους κλάδους και εργατικούς τομείς στις μεγάλες πόλεις, όπου συγκεντρώνεται εργαζόμενη νεολαία, συνεχίζοντας την αναδιάταξη των οργανώσεών μας. Η διεύρυνση της ΚΝΕ με νέους εργάτες και νέες εργάτριες είναι βασικό καθήκον και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη γενικότερη ανάπτυξη και μαζικοποίηση της ΚΝΕ.

Παράλληλα στόχος μας είναι η ανάπτυξη των δυνάμεών μας στους μαθητές, βάζοντας στόχο για τη δημιουργία ΟΒ σε κάθε λύκειο και δημιουργία Τ.Ο. μαθητών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης να συνεχιστεί η ανάπτυξη της Οργάνωσης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ιδιαίτερα στις περιφερειακές σχολές.

Μέχρι το 10ο Συνέδριο μπορούμε να έχουμε οικοδομήσει εκατοντάδες νέες ΟΒ σε τόπους δουλειάς και σχολές κατάρτισης, σε σχολεία και σχολές, σε συνοικίες, κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά. Να οργανωθούν στην ΚΝΕ χιλιάδες νέων συντρόφων και συντροφισσών, αναπτύσσοντας αισθητά τις οργανωμένες δυνάμεις της ΚΝΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ

Τα νέα όργανα που αναδείχθηκαν, από τα γραφεία των ΟΒ μέχρι το ΚΣ, έχουν συγκεντρώσει πείρα από τη δράση και με οδηγό τις αποφάσεις του Συνεδρίου, τα καθήκοντα που αποφασίστηκαν προσυνεδριακά στις ΟΒ και τις Συνδιασκέψεις, μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που ανέλαβαν. Το σύνολο των οργάνων της ΚΝΕ, με τη στήριξη των κομματικών οργανώσεων να γίνονται πολιτικά επιτελεία, που σχεδιάζουν, ελέγχουν δημιουργικά, καθοδηγούν τη μαζική πολιτικοϊδεολογική δράση σε κάθε χώρο, που παίρνουν πρωτοβουλίες, εφαρμόζουν δημιουργικά τις κατευθύνσεις, συζητούν τα συμπεράσματα και γενικεύουν την πείρα, έχουν όλη την προσοχή στραμμένη στη λειτουργία της ΟΒ.

Η ανάδειξη στελεχών γίνεται μέσα από την καθημερινή δράση και κριτήριο αποτελεί η απόδοση στις ευθύνες που αναλαμβάνουν, η συνέπεια, η πίστη στην οργάνωση και στους σκοπούς της και στα ιδανικά μας, η θέληση να προσφέρουν περισσότερο, η αυτοκριτική στάση και η βελτίωση της δουλειάς τους, η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της πολιτικής – ιδεολογικής συγκρότησής τους. Τέτοια χαρακτηριστικά έχουν πολλά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που φανερώνουν τις δυνατότητες ανάδειξης, σε συνδυασμό με τη βοήθεια που δίνουμε. Μέσα στην καθημερινή δράση, απαιτείται σταθερή προσπάθεια, έλεγχος και βοήθεια, κριτική και αυτοκριτική, προσωπική και οργανωμένη στήριξη, ώστε να αναδείχνονται στελέχη με ικανότητες, με αγωνιστικό ήθος και συνέπεια, με σταθερότητα και αφοσίωση στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Το νέο ΚΣ χρειάζεται να μελετήσει συγκεκριμένο σχέδιο για ανάδειξη στα όργανα της ΚΝΕ εργατικών στελεχών, με όσο γίνεται πιο υψηλό πολιτικό ιδεολογικό επίπεδο, για ανάδειξη νέων εργατριών στα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ.

Ο «ΟΔΗΓΗΤΗΣ»

Ο Οδηγητής, καθοδηγητικό όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ συμβάλλει αποφασιστικά στην προπαγάνδιση των θέσεων και της δράσης της Οργάνωσης, στην καθοδήγηση, τον εξοπλισμό και τη μορφωτική προσπάθεια του δυναμικού της ΚΝΕ στην γνωριμία και οικοδόμηση δεσμών με χιλιάδες νέους και νέες.

Στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να παρθούν αποφασιστικά μέτρα για την άνοδο της διακίνησης, αξιοποίησής του όλη τη διάρκεια του μήνα και την ένταξή του στην καθημερινή δράση της ΚΝΕ. Πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε οργάνου και ΟΒ με συγκεκριμένη χρέωση και σταθερό έλεγχο της διακίνησης και αξιοποίησής του. Το νέο ΚΣ να συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης στην προπαγάνδα και την ποιότητά του.

ΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ»

Το Φεστιβάλ αποτελεί μοναδικό πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός στη νεολαία και καταφέρνει να κερδίζει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων με τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του σε όλη τη χώρα, με τη διοργάνωση αντιιμπεριαλιστικών διημέρων. Χρειάζεται να περάσει το Φεστιβάλ σε μια ανώτερη ποιότητα πολιτικής επικοινωνίας με τη νεολαία, μέσα από μορφές και πολιτιστική δραστηριότητα που πιο εύστοχα θα δένεται με το πολιτικό του περιεχόμενο. Εντάσσοντας δραστηριότητες πάνω σε όλες τις μορφές τέχνης, ακουμπώντας σε γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες και στην ερασιτεχνική δημιουργία που εκφράζεται μέσα στη νεολαία.

Το επόμενο βήμα είναι η Οργανωτική του Επιτροπή και οι ομάδες γύρω από το Φεστιβάλ να δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο, συσπειρώνοντας νέους που ενδιαφέρονται και δρουν στο μέτωπο του πολιτισμού, του αθλητισμού. Χρειάζεται να εξετάσουμε οργανωτικά μέτρα για τη συγκρότηση αυτών των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Το νέο ΚΣ να συμβάλει αποφασιστικά στη διοργάνωση, το 2007-2008, Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, στην επέτειο των 90χρονων του ΚΚΕ και των 40χρονων της ΚΝΕ.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την ανάπτυξη και προώθηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στις Κομμουνιστικές Νεολαίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Αυτή είναι προϋπόθεση για την κοινή δράση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο διεθνές κίνημα της νεολαίας. Να συνεχίσει τη συμβολή της στη μέχρι τώρα θετική πορεία της ΠΟΔΝ.

Η μαζική συμμετοχή τμημάτων της νεολαίας σε κινητοποιήσεις, όπως π.χ. πρόσφατα στη Γαλλία, καθώς και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια μέσα στη νεολαία σε μια σειρά χώρες, επιβεβαιώνει την ανάγκη να οξυνθεί η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με δυνάμεις, που κινούνται στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ή της εκτόνωσης της νεολαιίστικης αντίδρασης, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού, που κινούνται στα πλαίσια των Κοινωνικών Φόρουμ, του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των διάφορων ΜΚΟ, που δρουν στη νεολαία. Ιδιαίτερη συμβολή μπορούν να έχουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο εξωτερικό.

Είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής δράσης της νεολαίας στη χώρα μας. Στο κέντρο της προσπάθειάς μας να μπουν τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν στο Ιράν. Να συνεχίσουμε την καμπάνια ενάντια στην απαγόρευση δράσης των ΚΚ και των ΚΝ, αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, όπως έγινε με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, την ΚΝ Τσεχίας. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νέους των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου, που βρίσκονται στο στόχαστρο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη του νεολαιίστικου κινήματος στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη ΛΔ της Κορέας, στους λαούς του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Ιράν κ.ά. που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΣ

Το νέο ΚΣ έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την προώθηση και υλοποίηση των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου. Χρειάζεται να παίξει ολόπλευρα το ρόλο του, βοηθώντας όλα τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ, για να πάρουν σάρκα και οστά, να δοκιμαστούν στη ζωή οι αποφάσεις, οι κατευθύνσεις του Συνεδρίου.

Το ΚΣ θα πρέπει να επιδιώξει σταθερά την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου, την αφομοίωση τους από όλη την οργάνωση, τη σφυρηλάτηση ενιαίας αντίληψης και δράσης, την ανταπόκριση στις προσδοκίες του κόμματος για την οργάνωση νεολαίας του.

Μπροστά στο νέο ΚΣ υπάρχει η υποχρέωση να ανοίξει μέτωπο με τις αδυναμίες, τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις στη δουλειά μας. Θα πρέπει να συμβάλλει, ώστε να κατακτηθεί μια νέα ποιότητα στην καθοδηγητική δουλειά, όσον αφορά το περιεχόμενο, τις μορφές και μεθόδους. Να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης για τη δράση της ΚΝΕ, για να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα και τους στόχους που έχουμε. Το ΚΣ, με το έμπρακτο παράδειγμά του, ξεκινώντας από τη δική του λειτουργία να τονώσει τη συναίσθηση του καθήκοντος της συμβολής στη συλλογική σκέψη της οργάνωσης, στη γενίκευση της πείρας από τη δράση και λειτουργία της οργάνωσης.

Δε φτάνει το ΚΣ να έχει σωστές αποφάσεις. Το κύριο είναι ο κάθε κρίκος να παίξει το δικό του δημιουργικό ρόλο στην επεξεργασία των κατευθύνσεων και καθηκόντων στο χώρο του, στον παραπέρα εμπλουτισμό τους. Η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα κρίνεται από το επίπεδο δράσης των παρακάτω οργάνων και κυρίως των ΟΒ. Τα μέλη του χρειάζεται με το προσωπικό παράδειγμα και την ατομική ευθύνη να αυξάνουν το αίσθημα της ανησυχίας, να συμβάλλουν στην πρωτόβουλη δράση και ικανότητα των στελεχών και μελών της ΚΝΕ.

Να παίζουν πρωτοπόρο ρόλο στη διαμόρφωση του μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της ΚΝΕ. Με το προσωπικό παράδειγμα να συμβάλλουν και να διαπαιδαγωγούν το δυναμικό της οργάνωσής μας.

Το νέο ΚΣ να λύσει δυσκολίες που υπήρχαν στη συγκρότηση επιτροπών, να εξασφαλίσει το δυναμικό που χρειάζεται η εφημερίδα της ΚΝΕ, ο Οδηγητής.

Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της Οργάνωσης μας. Εχουμε πίστη στην υπεροχή της ιδεολογίας και πολιτικής του Κόμματος μας. Είμαστε ανυποχώρητοι και ανυπόμονοι στην απαίτηση να γίνει η ΚΝΕ πιο ικανή και γερή, πιο μαζική, με τη δύναμη των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου. Ολη η οργάνωση, μέλη και στελέχη, με πεποίθηση ότι σήμερα υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να κερδίσουμε μαζικά τη νεολαία με την πολιτική του κόμματος, να κάνουμε την ΚΝΕ την καρδιά και το νου της ελληνικής νεολαίας.